Podijeli članak

Iako se očekivalo da će pojedine stranke lako osvojiti općine i gradove u kojima vladaju više godina, prvi rezultati pokazuju da bi ova noć mogla donijeti velika iznenađenja. Najveće iznenađenje za sada predstavlja prednost Zlatka Maksimovića za prvog čovjeka Bijeljine ispred dosadašnjeg semberskog suverena Miće Mićića (SDS).

Srpska demokratska stranka mogla bi izgubiti i drugo dugogodišnje uporište - Prnjavor, u kojem Darko Tomaš (SNSD) ima sigurno prednost nad Sinišom Gatarićem (SDS). SDS je zadržao Doboj u kojem je Obren Petrović, kako kažu na terenu, pobijedio još prije podneva. Luka Petrović (SNSD) vodi u trci za prvog čovjeka Trebinja ispred Slavka Vučurevića (SzP).

SNSD je proglasio pobjedu u Nevesinju. Ova stranka vodi i u Palama, Rogatici, Istočnom Novom Sarajevu, Gradiški, Ljubinju, Trnovu (RS). 

Iz SNSD-a saopćeno je da vode u Bosanskoj Dubici, Derventi, Laktašima, Nevesinju, Prnjavoru i Palama. Općinski odobor SNSD-a proglasio je pobjedu Milenka Avdalovića za načelnika općine Nevesinje. Također, tvrde da Mladen Grujičić vodi u utrci za načelnika Srebrenici.

Također, kandidat koalicije "Složno za Pale" Boško Jugović proglasio je pobjedu u Palama, sa oko 1.700 glasova razlike. Koaliciju čine stranke SNSD, DNS, SP, Pokret za naš grad, Ujedinjena Srpska, Savez za demokratsku Srpsku i Ekološka partija RS.

Na 14 posto obrađenih glasačkih mjesta u Banjoj Luci kandidat koalicije SNSD-DNS-SP-Ujedinjena Srpska za gradonačelnika Banje Luke Igor Radojičić u velikoj je prednosti nad kanddidatom Saveza za promjene Dragana Čavića.

Radojičić trenutno ima 7.688 glasova, a Čavić 5.913, odnosno tek 41,98 odsto glasova.