Podijeli članak

Tagovi

Prvi put u 70 godina demografi bilježe pad broja stanovnika Kine, najmnogoljudnije zemlje svijeta. Kineza je manje za 1,27 milijuna. Ako se trend nastavi Kini, kao i mnogim drugim razvijenim zemljama svijeta, prijeti kriza zbog starenja stanovništva.

Pad od milijun u odnosu na milijardu nije značajan, ali se događa prvi put u povijesti Narodne Republike Kine utemeljene 1949. Nakon pronatalitetne politike osnivača komunističkog režima Mao Ce-tunga, Kina je krajem 1970-ih počela provoditi politiku jednog djeteta koju su često kritizirali zbog okrutnosti.

No zbog starenja stanovništva Peking je 2016. dopustio svim obiteljima da mogu imati dvoje djece. Ipak, zbog troškova školovanja, zdravstvenog osiguranja i stanovanja, mnogi parovi i dalje se odlučuju za samo jedno, čak i nijedno dijete. Posljedica toga je da je broj rođenih pao lani za 2,5 milijuna, a istodobno je broj umrlih porastao za 11,58 milijuna.

Prema procjeni vlade, broj osoba iznad 60 godina mogao bi se do 2050. popeti na 487 milijuna, što je 35 posto stanovništva, a krajem 2017. bilo ih je 241 milijun ili 17,3 posto stanovništva.

Očekuje se da će broj žena u fertilnoj dobi pasti za više od 39 posto u idućih deset godina, misli He Yafu, neovisni demograf. Poziva kinesku vladu da ukine ograničenje od dvoje djece po obitelji i da potiče rađanje produljenjem rodiljnog dopusta i poreznim olakšicama.

Ne bude li komunistički režim brzo reagirao, "kriza zbog starenja stanovništva bit će gora nego u Japanu a gospodarski izgledi još lošiji", upozorio je.