Podijeli članak

Američki Vrhovni sud SAD-a je administraciji predsjednika Donalda Trumpa omogućio da 2,5 milijardi dolara novca koji je Kongres odobrio za Pentagon, preusmjeri za izgradnju zida duž američko-meksičke granice iako su kongresnici odbili osigurati financiranje njegove izgradnje.

Sud u kojem konzervativci imaju većinu, s 5 naprema 4 glasa blokirao je u cijelosti presudu saveznog suca u Kaliforniji kojom se republikanskom predsjedniku zabranjuje da troši novac jer Kongres nije izričito odobrio sredstva za projekt izgradnje zida.

Tom projektu, ukupno vrijednom 6 milijardi dolara, žestoko se protive demokrati i meksička vlada.

Trump nije uspio uvjeriti Kongres da financira zid iako je u veljači proglasio izvanrednu situaciju na nacionalnoj razini i najavio kako će ovlastiti upravu da za izgradnju zida reprogramira 6,7 ​​milijardi dolara iz fondova koje je Kongres dodijelio za druge svrhe.

Nekoliko država, uključujući Kaliforniju i organizacije poput Sierra Cluba i koalicije Južnih graničnih zajednica, osporilo je upravnu odluku u dvije tužbe.

Sudac Okružnog suda SAD-a u Kaliforniji odlučio je u lipnju da je prijedlog Trumpove administracije o izgradnji zida na granici novcem namijenjenim za borbu protiv droga nezakonit. Sudac je izdao nalog kojim se zabranjuje korištenje novca iz fondova za taj zid. Trumpova administracija žalila se na tu odluku.

Trump kojem je izgradnja zida na granici bila središnje obećanje u kampanji za Bijelu kuću 2016., tweetom je pozdravio odluku Vrhovnog suda nazvavši je pobjedom za "sigurnost na granici i vladavinu prava".