Podijeli članak

Tagovi

Nakon proizvodnih problema s postizanjem željene naklade Audi je u novim problemima. Stigao je i prvi opoziv.

Kako javljaju brojni svjetski mediji, Audijev e-Tron, koji se u Americi prodaje po cijeni od oko 75.000 dolara, a dostupan je i u Hrvatskoj po startnoj cijeni od oko 661.000 kuna, ide u opoziv. Radi se o tzv. dobrovoljnom opozivu u kojem Audi zove vlasnike na izvanredni servis, a zbog mogućnosti zapaljenja baterija kao posljedice pogreške na ožičenju.

Dvije su dobre stvari. Za razliku od drugih koji opozivom obuhvate stotine tisuća automobila, Audi će opozvati svega 540 primjeraka, što je pola prodaje u travnju na tržištu SAD-a. A druga stvar, još bolja, ta je da nije zabilježen niti jedan jedini slučaj pojave požara na prvom električnom modelu iz Audija. Kompanija je za Bloomberg potvrdila kako je zabilježeno ukupno pet slučajeva širom svijeta u kojima se pojavilo svjetlosno upozorenje o kvaru na baterijama. Uzrok tomu je prodor vode, odnosno pojave vlage na ožičenju
 

Opoziv se tempira za kolovoz, a Audi ne misli u međuvremenu zaustaviti ili usporiti prodaju modela, javlja CNET.

Recimo i kako je Jaguar opozvao svoj električni I-Pace. Na servis mora oko 3000 primjeraka prodanih na američkom tržištu zbog problema u sustavu regenerativnog kočenja.

Podsjetimo, s većim brojem električnih vozila na cestama sve češće čitamo o slučajevima (samo)zapaljenja, no sve studije govore kako je incidencija ove pojave jednaka kod automobila s klasičnim pogonom na fosilna goriva. Uostalom, zbog pojave požara u posljednje vrijeme su vodeće autokompanije opozvale na stotine tisuća automobila s klasičnim pogonom, prenosi Index.