Podijeli članak

U službenom posjetu Srbiji stigao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, koji je sa sobom poveo suprugu Emine.

Dok se o njemu manje-više sve zna, informacija o prvoj dami Turske ima daleko manje, piše Blic.

Erdoganova supruga, s kojom je u braku već 40 godina, u početku nije sudjelovala u političkoj karijeri svog muža, a onda se našla u centru lokalnog skandala. Bila je to šesta godina vladavine turskog predsjednika.

Turska, tada i dalje neokrnjenog Ataturkovog naslijeđa, nije dobro podnijela stajling Emine Erdogan.

Točnije, riječ je o predstavnicama organizacije “Žene europske republike Turske”, koje su optužile Emine Erdogan da je nosila hidžab tijekom putovanja u inozemstvo i tako “na netočan i nepravilan način predstavila lice suvremene turske žene u međunarodnoj javnosti”.

Međutim, sve je ostalo na tužbi, a nakon inicijalne vijesti o ovom slučaju se više ništa nije znalo. Emina Erdogan ima 62 godine, a rođena je u Istanbulu. Međutim, i dalje postoje nedoumice oko naselja u kojem je rođena, što je u Istanbulu jako važno: jer, ogromna je razlika između suvremenog Uskudara (njen rodni kraj po jednim podacima) i konzervativnog i religioznog Fatihoma (u koji je stavljaju drugi izvori).

Emine je rođena u Uskudaru, dijelu Istanbula. Arapskog je porijekla, najmlađe dijete i jedina kćer u obitelji s petero djece. Umjetničku školu Mithat Pasa Aksam napustila je prije mature, a s 15 godina brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to ne priliči djevojkama njezinih godina.

Ona je u jednom od rijetkih intervjua priznala da je to jako teško podnijela, te da je u jednom trenutku pomišljala i na samoubojstvo. Ipak, u pomoć joj je pritekla majka, koja joj daje dozvolu da izlazi iz kuće. 

Uskoro upoznaje spisateljicu Šule Jiskel, koja je preispitivala ulogu turske i uopće muslimanske žene u svijetu. Budućeg supruga upoznala je na skupu podrške “Idealističkog ženskog udruženja” čija je bila članica, a vjenčali su se 1978. godine.

Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu glazbu, a u javnosti uvijek nosi hidžab. 

Za Erdogana se udala uz veliki otpor njegove majke, koja je inzistirala da joj se sin oženi potpuno pokrivenom djevojkom, što Emine nije htjela.

Tayyip je izgubio nekoliko kilograma zbog stresa nakon svađe s majkom. Izgledao je kao duh”, rekla je spomenuta spisateljica Juksel.

Emine i Recep Tayyip imaju četvoro djece, dvije kćeri i dva sina. Preživjela je sve uspone i padove svog supruga, od dolaska na čelo Istanbula, preko njegovih zatvorskih dana (Erdogan je četiri mjeseca proveo iza rešetaka zbog izazivanja vjerske mržnje), pa sve do njegovog osnivanja partije AKP i dolaska na čelo zemlje.