Podijeli članak

Poluotok A'Mhoine u Sutherlandu u Škotskoj je odabran kao najbolje mjesto za prvu britansku svemirsku luku iz koje će se lansirati rakete koje će u orbitu ponijeti satelite. Britanska svemirska agencija je izdvojila 2,5 milijuna funti za agenciju Highlands and Islands Enterprise (HIE) koja će ih iskoristiti za razvoj postrojenja u Škotskoj.

HIE će sarađivati s američkom kompanijom Lockheed Martin u izgradnji svemirske luke, a cilj je početi lansiranje nakon 2020. godine. Kompanija Lockheed Martin ne krije želju da svoju raketu Electron donese u Škotsku, a sada se lansira iz Novog Zelanda.

Britanska verzija rakete bi se djelomično proizvodila u Ampthillu u Bedfordshireu, gdje se nalazi britansko sjedište kompanije Lockheed Martin.

Britanska vlada razmišlja o svemirskoj luci već deset godina te je unaprijedila svoje zakone kako bi se omogućila gradnja. Britanska vlada će za projekt svemirske luke izdvojiti 50 milijuna funti.prenosi klix

Plan je da se iz buduće svemirske luke lansiraju različiti sateliti, od onih za praćenje vremena, preko komunikacijskih pa do satelita koji će fotografirati aktivnosti na Zemlji.