Podijeli članak

Diplome oko 90 tisuća osoba zaposlenih u hrvatskom sustavu obrazovanja i znanosti proći će izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH u svojim redovima otkrilo osobu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu.

Kako navodi zagrebački Jutarnji list, radi se o ženskoj osobi s lažnom diplomom Hrvatskih studija, koja je nekoliko godina radila u Ministarstvu znanosti na administrativnim poslovima.

Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak, komentirajući navode Jutarnjeg lista, kako je naputak Ministarstva da treba potaknuti ravnatelje da diplome koje nisu provjerene provjere te da se jednako tako kod zapošljavanja svaki put kad se nekoga provjeri, provjeri i njegova diploma i na taj način zaštiti sustav.

Ministrica Divjak kazala je "kako ima jako puno diploma koje dolaze iz susjednih država gdje je sumnjiva vjerodostojnost", dodavši kako se ne radi ni o kakvoj revoluciji, nego je u pitanju skretanje pozornosti na proces koji bi trebao biti redovit.

"Mi moramo biti sigurni da u našim školama rade stručni i kvalificirani učitelji i ostali zaposlenici te da roditelji i učenici u taj sustav imaju povjerenja", poručila je ministrica.