Podijeli članak

U posljednje vrijeme neki lijekovi su dospjeli na naslovnice kao provjerena sredstva u borbi protiv korone. Ali nisu svi preparati, koji navodno liječe koronu, opravdali dobar glas koji ih prati, piše DeutscheWelle.

Sredstva koja pomažu protiv korone

Avigan

Japansko sredstvo protiv gripe avigan sa sastojkom favilavir najprije je u Aziji a potom širom svijeta izazvalo euforiju. Ovaj medikament se koristio protiv influence i navodno djeluje protiv različitih RNA-virusa. 2014. je uspješno korišten protiv ebole. 2016. je japanska vlada isporučila favilavir kao hitnu pomoć Gvineji u suzbijanju epidemije ebolom.

Prema najnovijim saznanjima medikament može skratiti tok bolesti ali ima jake kontraindikacije poput anafilaktičkog šoka i upale pluća.

Dexamethason (dekstametazon)

Dexamethason je sredstvo koje sprječava upale i smanjuje smrtnost osoba koje su priključene na respirator i koje su bolesne duže od sedam dana. Institut Robert Koch (RKI) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuju korištenje ovog medikamenta kod takvih pacijenata. Dexamethason se ne bi trebao primjenjivati kod osoba sa slabim simptomima i ne treba se davati prebrzo. “Ako se da preuranjeno, on koči a može i da blokira rad imunološkog sustava, što u nekim slučajevima dovodi do još težeg toka bolesti”, pojasnila je (krajem listopada) za NDR Sandra Ciesek, direktorica Instituta za medicinsku virologiju na Univerzitetskoj klinici Frankfurt.

Sredstva koja ne pomažu protiv korone

Hydroxychloroquin (hidroksiklorokin)

Hydroxychloroquin, poznat kao stari lijek protiv malarije, je na početku pandemije za mnoge bio nada u borbi protiv kovida-19 i na početku je bio u upotrebi. U međuvremenu, Institut za lijekove i medicinske proizvode upozorava da se ovaj lijek ne bi trebao koristiti.

“Oboljele od covida-19, koji se liječe hidroksiklorokinom, treba pažljivo nadzirati zbog ozbiljnih kontraindikcija koje se mogu javiti tijekom njegove upotrebe”, piše Institut za lijekove na svojoj web stranici. Uz to, nisu dokazani pozitivni učinci ovog preparata kod pacijenata sa koronom.

Ovi lijekovi su sporni

Artemisinin (artemizinin)

Na početku pandemije, biljni napitak Covid Organics s Madagaskara izazvao je senzaciju: riječ je o aktivnom sastojku napravljenom od biljaka artemizije (pelina). Trenutno ne postoje pouzdane kliničke studije o učincima Covid Organics. Tim, koji je vodio prof. Peter Seeberger, šef Odjela za biomolekularne sustave na Institutu Max Planck, uspio je u epruveti utvrditi jesu li ekstrakti artemizije učinkoviti protiv novog koronavirusa. Studija je do sada objavljena kao „preprint“ i još uvijek nije konačna. Druga faza ispitivanja (studije) trenutno je u tijeku u Meksiku, gdje se na 360 ljudi ispituje učinkovitost biljke artemisia annua na oboljele od covida-19. Rezultati još nisu objavljeni. Seeberger je u razgovoru za DW rekao da postoji “dovoljno polazišta” da se znanstveno ispitaju učinci artemizinina u vezi sa koronavirusom. Međutim, kategorično odbacuje “konzumaciju čajeva od artemizije i uvjerenje da će se njima spriječiti covid-19 ili izliječiti njime zaražena osoba. Djelovanje artemizije još nije klinički dokazano.”

Tocilizumab i sarilumab

Učinak antitijela tocilizumaba i sarilumaba do sada je bio kontroverzan. Sastojci koji djeluju se obično koriste kod pacijenata koji boluju od reumatskog artritisa. Prema nedavnoj preprint-studiji, oni navodno značajno smanjuju smrtnost pacijenata zaraženih covidom. Vlada Velike Britanije planira u budućnosti koristiti djelotvorne sastojke ovih antitijela protiv virusa korone. Jedna druga studija je međutim, pokazala da sastojci ovih antitijela zapravo ne smanjuju smrtnost.

Ivermectin (ivermektin)

Postoje oprečne izjave o lijeku ivermektin. Iako ovaj preparat, koji se zapravo koristi protiv šuge i infekcije glistama, u Latinskoj Americi ima status “čudotvornog lijeka protiv korone”, Svjetska zdravstvena organizacija i američka FDA ne savjetuju da se on uzima. Potrebno je više studija i testiranja kako bi se utvrdilo da li bi ivermektin mogao biti koristan za prevenciju ili liječenje korona virusa.

Savez američkih liječnika zaposlenih na odjelima za intenzivnu njegu (“Front Line COVID-19 Critical Care Alliance”), nakon procjene dostupnih kliničkih podataka, dolazi međutim do zaključka da aktivni sastojak može značajno smanjiti virusno opterećenje i ubrzati oporavak pacijenata s blagim ili umjerenim tijekom bolesti. U teškim slučajevima, kako se dalje navodi, lijek smanjuje potrebu za hospitalizacijom i smanjuje mortalitet.

Sredstva za ispiranje usta i sprejevi za nos

Njemačko društvo za bolničku higijenu preporučuje kao prevenciju korištenje tečnosti za ispiranje usta i grla. Ideja koja stoji iza toga: grgljanje ubija viruse u grlu. Ako su pacijenti zarazni, rizik od zaraze bi se mogao na kratko smanjiti. Glasnogovornik ove organizacije Peter Walger naglasio je u intervjuu za DW: “Naravno, da ne možete doći do virusa koji su u ćelijama. Ali, ovdje se ne radi o uklanjanju infekcije, već samo o uklanjanju slobodnih virusa koji – ako se iskašljaju ili izdahnu – mogu prenijeti na druge. ”

Isto se odnosi i na antivirusne sprejeve za nos. Do sada se, na primjer, raspravljalo o proizvodu Algovir. Konkretni razlog, kako je rekao Walger, bile su preporuke iz studije istraživačke grupe iz Bochuma, ali i drugih znanstvenika. U epruveti su uspjeli dokazati da su razne vode za ispiranje usta smanjile razinu virusa SARS-CoV-2. Svjetska zdravstvena organizacija i njemačka stomatološka društva preporučuju od kolovoza i rujna da pacijenti prije nego krenu liječniku, ispiraju usta i grlo odgovarajućim rastvorima. Međutim, strukovna udruženja naglasila su da još uvijek nije bilo kliničkih studija koje dokazuju da sredstvo za ispiranje usta pomaže i protiv SARS-CoV-2. Trenutno je kontroverzno da li ovi rastvori zaista stižu tamo gdje se nalazi većina virusa, pokazalo je istraživanje redakcije Correctiv. Studija iz Njemačke, sa 10 ispitanika pozitivnih na SARS-CoV-2, došla je do zaključka da ispiranje usta jednopostotnim rastvorom vodonik-peroksida nije smanjilo virusno opterećenje.

Remdesivir

Donald Trump je pio remdesivir nakon što je saznao da ima infekciju koronom, ali učinak remdesivira protiv covida-19 vrlo je kontroverzan. Institut Robert Koch uvjetno preporučuje upotrebu, na primjer u SAD-u. Američka vlada oslanja se na studije, koje pokazuju da aktivni sastojak smanjuje trajanje bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da nema dovoljno dokaza da bi se preporučila upotreba remdesivira.