Podijeli članak

"Određivanje smještajne lokacije za migrante i izbjeglice izvan središta grada i njihovo izmještanje na tu lokaciju najkasnije do ožujka 2019. godine", glavni je zahtjev Inicijativnog odbora građana Bihaća s prosvjednog skupa na Gradskom trgu.

"Inzistiramo na nastavku onemogućavanja priliva novog broja migranata na područje Unsko-sanske županije (USŽ). U tome potpuno podržavamo županijsku vladu i policiju. Zbog toga apeliramo i na Željeznice Federacije BiH i autobusne prijevoznike da nam prestanu dovoziti osobe bez ikakvih dokumenata", rekao je na večerašnjem skupu Sej Ramić iz Inicijativnog odbora građana Bihaća.

Dodao je i kako su građani nezadovoljni trenutnim angažmanom Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

"Ne želimo od njih neefikasnost i netransparentnost, nego pomoć u skladu sa zakonima Europske unije. Nigdje se u Europi ne formiraju privremeni prihvatni centri unutar od 20 kilometara od granice s Europskom unijom, osim u Bihaću i Velikoj Kladuši. Je li to samo za nas ne vrijede europski standardi i zakoni", upitao je Ramić predstavnike IOM-a.

Senad Zanačić iz Inicijativnog odbora građana Bihaća još jednom je ponovio da građani nisu i nikada neće prosvjedovati protiv migranata i izbjeglica, nego da na ovaj način traže rješenje od nadležnih državnih institucija.

"Svi moraju znati da mi ne prosvjedujemo protiv tih ljudi, nego protiv naših političkih lidera, koji nas sve zajedno ignoriraju i ostavljaju u problemima. Jednostavno tražimo od svih nadležnih institucija da se maksimalno uključe u rješavanje trenutačne situacije, odnosno da se migrantima i izbjeglicama osiguraju humani boravišni uvjete izvan grada, te da se na taj način zaštite i građani Bihaća", dodao je Zanačić.

Građani Bihaća ponovo su apelirali i na Ministarstvo sigurnosti BiH, ali i na sve druge državne institucije "da se maksimalno zaštiti državna granica, kako bi se situacija s migrantima i izbjeglicama u Unsko-sanskoj županije mogla staviti pod kontrolu".