Podijeli članak

Deseci tisuća ljudi zauzeli su ulice čileanskoga glavnoga grada Santiaga ponovno u petak prosvjedujući protiv društvene nejednakosti i visokih troškova zdravlja, obrazovanja i prijevoza.
 
Uglavnom miroljubivi prosvjed završio je na trgu Baquedano u gradskome središtu.
 
To je drugi po veličini takav prosvjed u nekoliko tjedna prosvjeda, objavio je list La Tercera.
 
Prosvjedi zbog poskupljenja podzemne željeznice, sada poništenog, prerasli su u val prosvjeda širom zemlje u kojima se zahtijevaju više plaće, mirovine, bolja zdravstvena skrb i društvo s većom jednakošću, prenosi Hina.
 
Prosvjednici su zapalili vatre u podzemnim željeznicama, provalili i zapalili stotine poslovnih prostora. Procjenjuje se da je počinjena šteta veća od milijardu dolara.
 
U petak su prosvjednici u Santiagu nahrupili u povijesnu zgradu u sklopu sveučilišnog kampusa Pedro de Valdivia, dok su drugi opustošili susjednu crkvu.
 
Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u četvrtak je najavio paket mjera "kako bi se ojačao javni red i mir".
 
Te će mjere uključiti veće kazne za kradljivce, izgrednike koji prekrivaju lica kako bi sakrili identitet i prosvjednike koji blokiraju promet barikadama, rekao je Pinera a prenijela televizija.
 
On se ranije trudio dokončati prosvjede objavom društvenih mjera, poput porasta minimalne plaće i većem porezu bogatima te rekonstrukcijom vlade.
 
To ne zadovoljava prosvjednike, koji sada pozivaju na ustavnu reformu.