Podijeli članak

Poznavateljima košarke zasigurno ga nije potrebno predstavljati. On je Samir Lerić, koji se nakon više od 20 godina bogate igračke karijere odlučio posvetiti trenerskom poslu. Lerić zajedno s Borisom Džidićem čini stručni stožer SKK Student, a prvi rezultati ovog tandema su odlični. 

Naime, SKK Student je sezonu u Ligi Herceg-Bosne otvorio s četiri pobjede, s tim da je zasigurno najvažnija ona ostvarena proteklog vikenda u Vitezu. 

„Već par godina sam u kontaktu s Borisom Džidićem i na njegov poziv odlučio sam pristupiti SKK Student. Mislim da je osnivanje košarkaškog kluba od strane Studentskog centra Mostar odličan potez, te smatram da bi se i ostali Studentski centri trebali ugledati na ovaj primjer. U sportu se uči disciplina i radne navike, i bavljenje sportom je zdravo, a kada završite fakultet i steknete zvanje mnogo je lakše biti uspješan. Kada sam ja trenirao toga nije bilo, morali ste se opredijeliti ili škola ili sport, danas je zahvaljujući projekt SCM moguće oboje. Malo koji sportaš na prostoru bivše Jugoslavije može si osigurati egzistenciju baveći se sportom, sezone su kratke, klubovi jedva preživljavaju“, istaknuo je u razgovoru za pogled.ba Samir Lerić. 

Igračku karijeru Samir Lerić je završio u 40-oj godini u dresu Bosne, gdje je proveo i jednu sezonu na klupi. 

„Vratio sam se definitivno u Mostar, tu su mi obitelj i djeca su krenula u školu. Pokrenuo sam školu košarke Mo Basket, da te momke i djevojke sklonimo s ulice  i da se bave sportom. 25 godina sam u košarci, te želim svoje nagomilano znanje i iskustvo prenesem na mlade.  U Lokomotivi iz Mostara započeo sam igrati košarku 1988. godine, a zanimljivo da sam nastupao na dvojnu licencu za tadašnji Student“, prisjeća se Lerić. 

Lerić je prošle godine na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ diplomirao i stekao zvanje profesora sporta, a također je završio i Višu trenersku školu. 

„Želim pomoći Studentu da do kraja prvog dijela sezone ostvari sve tri pobjede. U nedjelju igramo s Livnom u 16:30 u dvorani na Bijelom brijegu, a idući vikend smo domaćin Čapljini. Imali smo posljednjih dosta problema, neredovite treninge, bilo je nekoliko ozljeda, tako da smo malo ispali iz ritma. Ipak, vjerujem da ćemo iskoristiti ove dvije utakmice da podignemo formu pojedinih igrača pred posljednju utakmicu prvog dijela sezone u Grudama“, rekao je Lerić. 
Samir Lerić je za reprezentaciju BiH nastupio na pet europskih prvenstava, te skupio 105 službenih utakmica u dresu izabrane vrste BiH. Od dresa reprezentacije oprostio se 2005. godine. 

„Uspoređivati aktualnu reprezentaciju s onom za koju sam ja igrao je nemoguće. Reprezentativci sada rade u puno boljim uvjetima. Ekipa je sastavljena od nekoliko van serijskih igrača, ali još uvijek ne djeluje kao kolektiv. Sve se vrti oko Mirze Teletovića, a košarka je sport s pet igrača, pojedinac ne može puno sam. S obzirom na kvalitetu koju posjeduje, očekivao sam da reprezentacija zabilježi bolje rezultate“, riječi su Samira Lerića. 

Bogatu igračku karijeru Samir Lerić je započeo je sa 17 godina u mostarskoj Lokomotivi. Potom je igrao u Sloveniji za Rogašku Slatinu, Pivovarnu Laško i Slovan. 1998. godine se vraća u BiH i postaje prvak s Bosnom. Nakon sezone u tuzlanskoj Slobodi vraća se u Pivovarnu, a zatim potpisuje njemački Mitteldeutscher. Inozemna karijera ga dalje vodi u poljsku Poloniu, te ruski Univerzitet Surgut. Nakon povratka ga na Balkan igra za Slaviju, ponovno Slobodu, zatim Mogren iz Budve, Čapljinu, a karijeru završava u Bosni.