Podijeli članak

Tužiteljstvo Unsko-sanske županije zatražilo je od Županijskog suda u Bihaću produženje pritvora za dva mjeseca za devet osoba koje su uhićene u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva "Pero", a odnosi se na lažne diplome, saznaje „Avaz“.

Razlog zašto se sada traži pritvor za devet umjesto deset osoba taj što je blagajnica, koja je zaposlena u Centru za obrazovanje „Vita Plus“ u Cazinu, čiji je osnivač Hadžipašić, priznala krivicu i pristala na suradnju s Tužiteljstvom. Njoj je prvoosumnjičeni u ovome slučaju Amir Hadžipašić ujak.

- Istraga je sada proširena na ukupno 100 osoba. Ranije smo obrađivali 58 osoba, sada je to udvostručeno. Pogotovo što su sad pod istragom i profesori koji su primali novac, a nisu održali nijedno predavanje – kaže naš izvor iz Tužilaštva.

Kako smo ranije objavili, diplome su koštale od 1.000 do 25.000 KM. Tako se cijena diplome za osnovnu školu kretala od 1.000 do 1.400 KM, a za srednju od 5.000 do 10.000 KM. Za diplomu “jačeg” fakulteta radi stjecanja zvanja inžinjera osumnjičeni su uzimali i do 25.000 KM. Fakultetske diplome koštale su od 15.000 do 25.000 KM.