Podijeli članak

Stručnjaci Instituta za imunologiju, u okviru Federalne medicinsko-biološke agencije u Moskvi, pronašli su sredstvo koje će pacijentima s astmom omogućiti da na duge staze izbjegnu gušenje.

Znanstvenici ističu da se lijek neće samo boriti protiv simptoma, već će utjecati na uzrok nastanka bolesti tako što dovodi do značajnog smanjenja zapaljenja bronhijalnog tkiva, piše Sputnjik.

Do napada bronhijalne astme dolazi kada u dišne puteve bolesnika dospije alergen kao što su polen, prašina ili grinje. Alergen kod bolesnika uzrokuje čitav niz molekularnih procesa.

Tijekom obrane od alergena, organizam luči veliku količinu različitih molekula. Konkretno, jedan od njih je interklein 4 (IN-4) koji igra glavnu ulogu kao okidač alergijskih reakcija i na kraju dovodi do gušenja.

"Bit je da su ruski znanstvenici stvorili monoklonksna tijela, stanice klonova čije su mete specifični antigeni. Drugim riječima, ono što ovaj preparat čini posebnim jeste činjenica da će on moći na molekularnoj razini usporiti sintezu bjelančevine ’krivca‘ IN-4, ali i da pomogne organizmu da u potpunosti zaustavi njegovu proizvodnju“, objasnio je Vladislav Žemčugov, ruski imunolog i doktor medicinskih znanosti.

"Na tržištu sada postoji mnogo preparata koji su najvećim dijelom simptomatski, odnosno rade na tome da blokiraju bronhijalni spazam i upalu. Međutim, problem je što postojeći preparati ne djeluju lokalno, već na cijeli organizam i to je loše. Također, ovi preparati su najčešće hormonski, odnosno sadržaj takozvanih pumpica ja na osnovi kortikosteroida. Poenta je da će novi ruski preparat djelovati ne samo na potpuno drugim osnovama, već i drastično duže i jače", objašnjava Žemčugov.

Preparat će činiti dvije komponente — mali nekodirani molekuli RNK koji zaustavljaju stvaranje IL-4, kao i katjonski peptid, koji omogućava da supstanca dospije u najvažnijih stanica za zaustavljanje zapaljenja.

"Novi preparat spada u grupu bioloških, za razliku od postojećih simptomatskih. Biološki preparat sadrži molekule identične onima koje proizvodi ljudski organizam", ističe Žemčugov.