Podijeli članak

U okviru Dana Sveučilišta na Akademiji likovnih umjetnosti svečano je promovirano šest diplomanada u magistre kiparstva, slikarstva i grafike i profesore likovne kulture te su otvorene radionice za obradu metala i stakla. 

U ime rektora SUM-a prof. dr. sc. Zorana Tomića, diplomandima se obratio prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivo Čolak koji je istaknuo kako diplomandi mogu biti sretni i ponosni što su završili Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. „Današnji dan je vaš dan, a današnja svečanost je kruna vašeg višegodišnjeg truda i rada. Diplome koje ćete danas dobiti nastojte da vam zaista posluže, da vam ne budu samo neka potvrda, posebice mislim na vas koji ćete djelovati u okviru odgojno-obrazovnog rada“, kazao je prorektor Čolak.

Dekan ALU-a Stjepan Skoko je naglasio kako je promocija posebno svečan trenutak kako za diplomande tako i za Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. „Petogodišnjim studijem na akademiji zasigurno ste stekli znanja i vještine koje ćete moći praktično primijeniti u budućim poslovima“, rekao je dekan Skoko te dodao kako je ponosan na novu generaciju magistara kiparstva, slikarstva i grafike te profesore likovne kulture.

Radionice za obradu metala i stakla studentima Akademije bit će prostori za stvaranje novih umjetničkih djela.

Radionice će služiti i služe studentskoj praksi i otvorene su za suradnju s gospodarstvom i drugim umjetnicima koji u njima mogu izrađivati vlastite umjetnine, a isto tako se i educirati kroz praktičnu primjenu. Radionice će, prije svega, studentima omogućiti praktičnu primjenu znanja i vještina stečenih kroz teorijsku nastavu te dodatno ojačati studentsku praksu na ALU koja je za oblik nastave kakav se izvodi na ALU od velikog značaja jer praktična nastava predstavlja i najzastupljeniji oblik nastave“, naglasio je dekan Skoko te dodao kako se otvaranjem radionica otvara i mogućnost suradnje s gospodarstvom što predstavlja i proširenje djelatnosti Akademije na izvannastavni sektor. 

U čast prve, povijesne sjednice Senata koja je održana izvan Mostara na Akademiji likovnih umjetnosti 13. prosinca 2017. podignuta je ploča kako bi ostao trag i podsjetnik na povijesnu sjednicu, a ploču su otkrili rektor Tomić i dekan Skoko.