Podijeli članak

Fotomonografija pod nazivom "Prašume Bosne i Hercegovine" rađena je nepune tri godine, a obuhvatila je motive i aspekte jedanaest prašuma i jednog šumskog rezervata koji su izuzetno bogati biljnim i životinjskim svijetom - izjavio je za Fenu jedan od njenih autora Azer Jamaković.

Pored Jamakovića autori fotomonografije su Muhamed Smailhodžić i Almin Tabak, a urednik izdanja je akademik Vladimir Beus.

Povodom Svjetskog dana prašuma koji se obilježava 14. rujna, Akademija nauka i umjetnosti BiH (Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka - Odbor za prirodne resurse) u suradnji s Udruženjem inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH organizira u četvrtak promociju ove fotomonografije na ANU BiH u Sarajevu.

- Fotomonografija je izdata s ciljem upoznavanja najšire javnosti s prašumama u BiH, a sadrži i osnovne informacije gdje se nalaze, njihove površine, te kakav je njihov trenutni status. Pored autora sudjelovali su profesori sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu s određenim brojem fotografijama, kao veliki broj kolega iz poduzeća šumarstva u Federaciji i RS – naveo je Jamaković.  

Projekt je realiziran od 2016. i sufinanciran od Fonda za zaštitu okoliša FBiH, a realizator aktivnosti je bilo Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH.