Podijeli članak

Nakon prebrojavanja listića s više biračkih mjesta na lokalnim izborima u Mostaru bošnjačka SDA izgubila je jedan mandat koji je pripisan Bh. bloku.

Prva mostarska partija (PMP), koja je partner Bh. bloku kojega čine SDP BiH i Naša stranka, dobila je jedan vijećnički mandat u gradskome izbornome području Stari grad nakon što su ponovno prebrojani listići s osam biračkih mjesta.

Tamo su utvrđene nepravilnosti, objašnjava HRT koji donosi vijest, pa su glasovi nakon zatvaranja biračkih mjesta, umjesto PMP-u i Bh. bloku, upisivani koaliciji koju je predvodila vodeća bošnjačka SDA.

Nakon što su ponovno prebrojani listići, SDA koalicija sada ima 11 vijećnika u Gradskome vijeću, a oporbena grupacija Bh. blok s PMP-om ima sedam. HDZ BiH je razmjerni pobjednik izbora, s 13 osvojenih mandata. Hrvatska republikanska stranka, prema novim objavljenim rezultatima, osvojila je tri, a izborni prag prošla je još jedino srpska lista ‘Ostajte ovdje’, s jednim vijećnikom.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, optužujući odgovorne za navodne brojne propuste i zbog sumnji na manipulaciju, zatražio je ostavku cijelog Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Gradsko vijeće Mostara broji 35 vijećnika.