Podijeli članak

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević održala je video sastanak sa predstavnikom Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) za BiH i direktorom za Republiku Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Kosovo John Kennedy Mosotijem.

Bio je ovo prvi radni sastanak na kojem je prezentirana misija UNFPA u BiH nakon čega su izneseni modeli mogućih oblika suradnje, priopćeno je iz MCP BiH.

Mosoti je naglasio da cilj UNFPA nisu samo tek puki projekti nego čvrsta institucionalna suradnja koja će promijeniti svijest žitelja BiH o pitanjima spolnog i reproduktivnog zdravlja, zaštiti djevojaka i žena od nasilja i konačno o pitanjima mladih kao polazišnoj točki za sve promjene u društvu. 

Naglasak je stavljen ne kreiranje strategija razvoja mladih, a kroz politike na državnoj razini.

Kako se navodi u priopćenju, ministrica Gudljević je izrazila zahvalnost što je Ministarstvo civilnih poslova prepoznato kao ključni partner za realizaciju navedenih ciljeva, istakavši da su "mladi i položaj mladih u BiH veoma važni imajući u vidu trend napuštanja države“ te da je "natalitet sve manji, a populacija starih sve veća“ zbog čega se "polako bh. društvo pretvara u društvo starih“.

Govoreći o strategiji za mlade, ministrica Gudeljević i Mosoti su se suglasili da bi to trebao biti temelj za početak suradnje, a koji će započeti zajedničkim obilježavanjem međunarodnog Dana mladih u srpnju ove godine.