Podijeli članak

Da bi oživili hercegovačko selo, seoskim domaćinstvima omogućili dodatni izvor zarade, a turistima ponudili nešto novo, u Turističkoj zajednici (TZ) HNŽ osmislili su projekt „Razvoj ruralnog turizma u HNŽ”, koji bi u idućih godinu i pol trebao ponuditi nešto novo, što je u svijetu sve popularnije, prenosi Poskok.info.

Semir Temim, zamjenik direktora TZ HNŽ, kaže da su u ovoj županiji izuzetno razvijeni drugi vidovi turizma poput kulturno-povijesnog, vjerskog, avanturističkog. Međutim, turistički radnici ne žele stati na tome te su kroz ovaj projekt krenuli u novi izazov.

– Već imamo nekoliko seoskih domaćinstava koja se individualno time bave. Imamo naše prirodne ljepote i klimu, bogatu autohtonu kuhinju i sve resurse za razvoj ruralnog turizma koji treba da ponudimo turistima i na taj način im omogućimo da produže boravak u Hercegovini, odnosno da time povećamo i turistički promet u HNŽ – kaže Temim za Avaz.

Projekt je trenutno u prvoj fazi, koja podrazumijeva analizu stanja na terenu i kreiranje baze podataka o svim domaćinstvima koja se žele baviti ovim vidom turizma.

– Svi koji su zainteresirani, informacije mogu pronaći na našoj i internet-stranici Udruženja za razvoj ruralnog turizma “Alterural”, koje nam je partner u projektu. Predviđene su edukacije koje će startati od ožujka. Vrhunski stručnjaci obučavat će te ljude o tehnikama koje su vrlo bitne za vođenje ruralnog turizma – ističe Temim.

Vrijednost ovog projekta, koji financira Turistička zajednica HNŽ, iznosi oko 130.000 KM.

– Neće biti podjele bespovratnih sredstava, jer se mi time ne bavimo, ali siguran sam da će svi koji budu dio ovog projekta imati priliku da kroz druge grantove dobiju neku podršku – dodaje Temim.

Također, planirano je i studijsko putovanje u Istru, koje je napravila značajan iskorak u regiji u vezi s ovim pitanjem. U sklopu projekta turističkom signalizacijom bit će obilježene potencijalne lokacije ruralnog turizma u HNŽ.