Podijeli članak

Prvi sajam sa zapošljavanje osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini održan je uz Arena Sport Centru u Mostaru u organizaciji projekta “Power“. Ovaj projekt Caritasa BiH zajedno s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Udrugom “Vedri osmijeh“ Mostar, Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih “Ivan Pavao II.“ omogućava osobama s invaliditetom pripravnički rad u struci. 

„Realnost jer takva da je vrlo malo primjera zapošljavanja i vrlo malo radnih mjesta koji su dostupni za osobe s invaliditetom u BiH. Vrlo je važno da pored nevladinih organizacija i vlasti rade svoj posao  te shvate zapošljavanje osoba s invaliditetom vrlo ozbiljno“, kazao je ambasador i šef delegacije Europske Unije Lars Gunnar Wigemark. 

40-ak izlagača iz javnih institucija, nevladinih organizacija i gospodarskog sektora konkretnim su primjerom pokazali kako osobe s invaliditetom mogu, žele i trebaju raditi. 

"Cilj ovog sajma je promovirati pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom sukladno članku 27 Un Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. U posljednjih nekoliko godina napravljen je veliki pomak zahvaljujući aktivnostima Fonda i ovom projektu, ali daleko od toga da možemo biti zadovoljni. Još uvijek je u društvu prisutna diskriminacija prema osobama s invaliditetom i vjerujem moramo više raditi kako bismo im to pravo na rad i zapošljavanje omogućili“, istaknuo je voditelj projekta “Power“ iz Caritasa BiH Zlatko Malić. 

Vinko Jerinić, direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom naglasio je kako je Fond od 2015. godine zaposlio ukupno 4300 osoba s invaliditetom kroz novčani stimulans. Od toga je 1070 osoba s invaliditetom pokrenulo samostalni obrt te 2600 osoba koristi njihova sredstva kroz subvenciju plaća i refundaciju doprinosa.

Jerinić je naglasio je kako su poslodavci dužni na 16 zaposlenih zaposliti jednu osobu s invaliditetom te svi oni koji se ne pridržavaju takvih zakonskih odredbi dužni su uplatiti Fond za poticanje rehabilitacije za zapošljavanje osoba s invaliditetom 25 % od prosječne plaće u Federaciji BiH. 

Marija Jurica jedna je od jedanaest osoba s invaliditetom koja je dobila priliku da se zaposli na svoj pripravnički angažman u trajanju od godinu dana zahvaljujući projektu “Power“.  Ana je danas djelatnica poslovnice Logoritam te naglašava kako je zadovoljna uvjetima i odnosom s kolegama te da u svojem radu u ovoj poslovnici nije doživjela nikakav oblik diskriminacije. 

Cilj sajma je upoznavanje osoba s invaliditetom s poslodavcima, ali i prezentacija svojih radova i obrta te pozitivan primjer želje za većom emancipacijom osoba s invaliditetom u društvu.