Podijeli članak

Jedan od omiljenih beauty sastojaka koji bi se trebao nalaziti u svakoj kuhinji (odnosno kupaonici) je kokosovo ulje. Osim što je cijenom jako pristupačno, pa se u supermarketu ili drogeriji može kupiti već za oko sedam KM, popisu njegovih pozitivnih strana za kožu, kosu i nokte kao da nema kraja. Može se, između ostalog, koristiti kao čistač kozmetičkog pribora, piling za usne, hidrataciju suhih dijelova kože... No, idemo po redu! 

 Kokosovo ulje sastoji se, između ostalog, od laurinske i linolne kiseline - laurinska kiselina, kako piše Byrdie, bitna je za kožu jer može imati antimikrobna svojstva, što može pomoći ubijanju bakterija i gljivica na koži, kao i smirivanju upala. Uz tog, kokosovo ulje sadrži i visoku razinu linolne kiseline, nezasićene omega-6 masne kiseline, koja se može koristiti kao sredstvo za smirivanje iziritirane kože.

Nerijetko se postavlja pitanje je li kokosovo ulje sigurno za kožu. Stručnjaci tvrde da, ako koža nije sklona reakcijama, kokosovo ulje može učiniti čuda za nju zahvaljujući svojim hranjivim tvarima. Međutim, ako imate problema sa začepljenim porama i vodite bitku s miteserima, možda je bolje da kokosovo ulje preskočite kako ne bi izazvalo neželjene reakcije na koži.

Kako piše Byrdie, kvalitetno kokosovo ulje pomaže hidratizirati kožu i zadržati vlagu u njoj, a istovremeno je čini svilenkasto glatkom. Također, ono može biti i odlično anti-age sredstvo jer, kad se upije u kožu, ono pomaže u smanjivanju vidljivosti sitnih linija i bora jer održava vezivna tkiva jačima i podatnijima. Osim tog, kokosovo ulje pomaže u eksfolijaciji vanjskog sloja kože - uklanjanjem mrtvih stanica kože, ona postaje glađa. 

Kokosovo je ulje također odlično sredstvo za uklanjanje šminke s lica. Prema Byrdieu, ne samo da će skinuti prljavštinu i šminku s lica, već ima i prirodno antibakterijsko djelovanje. Preporuka stručnjaka je koristiti pročišćeno, hladno prešano kokosovo ulje u tekućem obliku. Da bi se koristilo kao sredstvo za uklanjanje šminke, dovoljno ga je utrljati u dlanove kako bi se zagrijalo, a zatim ga umasirati u kožu te isprati toplom vodom