Podijeli članak

"Hrvat sam, Hrvatica sam, i ponosim se time. U Boga vjeruj, čovjeka poštuj. Hrvatstvo ne opravdava, hrvatstvo obvezuje. Uzajamnost je uvjet zajedništva. Domovinski rat je zalog naše slobode, poštuj ratnike. Teži za uzvišenim ciljevima. Ja kao Hrvat brat sam sviju ljudi", tim riječima je profesor Marko Tokić otvorio tribinu pod nazivom Jedinstvo ili zajedništvo: Demokracija ili jednoumlje koju je u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru organizirala Udruga Hrvatska zvona.

Tokić koji je predsjednik Udruge Hrvatska zvona istaknuo je kako će podržavati sve one koji rade u interesu Hrvata i bore se njihovu jednakopravnost u BiH.

"Vjerodostojnost u borbi za slobodu hrvatskog naroda imat će našu potporu. Jedinstvo se postiže, a ne nameće. San o slobodi Hrvata podrazumijeva demokraciju umjesto jednoumlja", ustvdio je Tokić i zapitao se:

"Jesmo li osuđeni na nepotizam, korupciju i proizvodnju ulizica?". 

Fra Mario Knezović osvrnuo se na govor pape Franje o jednoumlju. 

"Papa Franjo je ustvrdio kako je jednoumlje ubojstvo uma i srca. Osoba koja je jednoumna ona je zatvorena u srcu, i ne može prihvatiti novo. On kaže da danas vlada ideopoklonstvo jednoumlja u svijetu. Jednoumlje je uvijek ubijalo proroke. Svaka diktatura počinje od uma, odnosno jednoumlja", rekao je fra Mario Knezović.

Prema njegovim riječima demokracija je najmanje loš sustav. To je put u kojem moć predlaže i moć bira. Demokracija ili primisao demokracije je sluškinja medija koju kreiraju sliku o pojedinim osobama. 

"Svećenik se mora baviti politikom ukoliko je ona borba za opće dobro. Isus nigdje ni negirao ulogu politike, ni vlasti. Crkve ne želi doći na vlast. Bavljene politikom ne znači uvijek borbu za vlast", poručio je fra Mario. 

On je istaknuo kako ga stranački život ne zanima, te kako su stranke sve više postale sljedbe ili sekte. U njih je teško ući, ali i izaći. Nema izlaska bez žrtve ili 'repova'. Stranka  treba biti protok ljudi i misli.

"Smatram da je krucijalni problem drugorazrednih i trećerazrednih koji okružuju one glavne. Dodvorice su problem, oni su sakriveni u funkcijama savjetnika. Ne znaš što ćeš s njim, pa ga u savjetnike. Narod mogu voditi dvije vrste ljudi: Oni koji imaju ljubav i poniznost prema narodu. Živimo u vremenu u kojemu ne želimo čuti drugačije. Jel nas stid da i za najmanju sitnicu mora intervenirati politika", komentirao je fra Mario. 

Udruga Hrvatska zvona idejno je utemeljena u veljači, a registrirana u lipnju ove godine u Širokom Brijegu. Osnovno je programsko načelo udruge – promicanje vrijednosti Domovinskoga rata, kulturnoga i povijesnoga identiteta hrvatskoga naroda.