Podijeli članak

Aleksandar Jakšić, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, koji je poznat po aferi „falsificiranja udžbenika“, ne prestaje vrijeđati i maltretirati studente.

Posljednji incident profesor Jakšić, koji predaje međunarodno privatno pravo, napravio je u prosincu na ispitnim rokovima, kad je djevojku B. Z. vrijeđao jer je iz Sarajeva i zbog toga joj nije upisao ocjenu u indeks. Kurir je došao u posjed svih dokumenata o spomenutom incidentu.

Vrijeđao cijelu noć

„Profesoru je mnogo zasmetalo što je djevojka iz Sarajeva, pa ju je zbog toga počeo prozivati. Do kasno u noć ju je ispitivao, a onda joj je počeo postavljati pitanja koja uopće nisu bila vezana za ispit. Prvo ju je pitao: „A je l‘ bi se udala za muslimana?“, pa onda rekao: „Tebe su, bre, te muslimančine preobratile“... - kaže dobro obaviješteni izvor Kurira. On je onda, tvrdi izvor, rekao da odgovore na ispitna pitanja neće slušati jer su mu ona dosadna.

„Iako je studentica odlično znala odgovore na svako pitanje i pokušavala normalno završiti ispit, profesor Jakšić ju više nije želio gledati. Samo joj je vratio indeks i rekao joj da izađe van, te da napusti zgradu fakulteta“, kaže izvor Kurira.

Pijan ispituje studente

„On je uvijek pijan. U svom kabinetu sve dok traje ispit on puši i pije alkohol, pa se tako pijan iživljava nad studentima. Jadna djevojka bila je u šoku, nije mogla vjerovati što ju je snašlo. Svo vrijeme je pokušavala normalno popričati s profesorom, ali on to nije dozvoljavao, već joj je na kraju rekao: „Marš, bre, kod tvojih muslimana“ - kaže sugovornik Kurira i dodaje da je sve to promatrao još jedan profesor koji je bio prisutan na ispitu.

Dobio slobodnu godinu

Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta, kaže da je upoznat sa situacijom, kao i da će profesor Jakšić biti moralno sankcioniran.

„Mi smo prvo opomenuli profesora Aleksandra Jakšića, nismo mogli ništa više učiniti jer opomena predstavlja posljednju mjeru pred isključenje. Dakle, u tom trenutku izrekli smo najtežu moguću mjeru. Na jučerašnjoj sjednici je odlučeno da profesor Jakšić dobije slobodnu godinu. Na ovaj način ćemo ga udaljiti s fakulteta i bit će moralno sankcioniran“, kaže Avramović.