Podijeli članak

Prof.dr.sc. Josip Paladino počeo je raditi u SKB Mostar. Njegov dolazak u Hercegovinu bila je vijest regionalnog značaja, a sada smo sa ovim uglednim neurokirurgom uradili svojevrsnu inventuru onoga što se događalo zadnjih godinu dana. Paladino u intervjuu za Pogled.ba govori i o tome što će se još događati u SKB Mostar kada je neurokirurgija u pitanju. 

Godinu dana ste ovdje. Koliko ste zadovoljni s onim što je urađeno?

Najvažnija stvar je da smo se uspjeli etablirati kao jedan ozbiljan pogon, klinika koja radi vrhunski posao, a uskoro uvodimo i endoskopiju u neurokirurški dio posla. Govorimo o endoskopskim zahvatima u samoj lubanji i na mozgu. Time smo zaokružili kompletan dijapazon onoga što treba raditi u neurokirurgiji. S tim smo zadovoljili cilj kojeg smo htjeli, a to je da neurokirurški možemo zbrinuti sve pacijente i njihove potrebe koje se pojavljuju u ovoj županiji, pa i cijeloj Hercegovini i južnoj Hrvatskoj.

Jeste li zadovoljni s timom koji je uz vas u SKB Mostar?

Mogu reći kako se etablirao tim neurokirurga i neuroanesteziologa. Ljudi su ušli u jedan ozbiljan rad i kroz programe edukacije i upoznavanja nove tehnologije uhvatili vrhunski ritam koji će nam donijeti vrhunske rezultate. To je moja bila primarna zadaća u SKB Mostar. Željeli smo stvoriti kadrovski kapital s kojima se mogu razvijati budući kadrovi u pravom smjeru. Već sada možemo reći kako smo u tome uspjeli. 

Jeste zadovoljni uvjetima u kojima radite?

Teško da bi svega ovoga bilo bez logističke osnovice. Tehnološki gledano, mislim da smo zahvaljujući naporu SKB Mostar i ravnatelja prof.dr.sc. Ante Kvesića došli u poziciju da nimalo ne zaostajemo za sličnim klinikama u regiji i možemo slobodno reći kako smo danas na razini solidne europske kvalitetne klinike. U nekim stvarima smo napravili ozbiljne regionalne iskorake, što će se vidjeti u idućih nekoliko mjeseci kada ćemo uvesti nove tehnike rada. Te tehnike će nas akreditirati u smislu tehnički najbolje opremljene klinike u regiji. 

Kakva je suradnja sa ostalim klinikama u SKB Mostar?

Moja procjena je da smo se kao klinika uklopili u rad SKB Mostar i da odlično surađujemo sa svim ostalim klinikama u SKB Mostar. Razvili smo povezanost sa ostalima i nema više koncepta u kojem pacijent šeta od jedne do druge klinike gdje dobijemo sliku kao da igramo flipera s njim. Mi dolazimo svi pacijentu sada i to je jedna promjena u načinu rada koju smo primijenili. 

Odakle sve dolaze pacijenti?

Pacijenti dolaze iz cijele BiH doslovno, ali i cijele južne Hrvatske. Imamo ugovor sa Hrvatskom vezano za područje južne Hrvatske i svi nam dolaze. Možemo slobodno reći kako možemo ispuniti sve zadaće koje su stavljene pred nas.

Koje su dijagnoze najčešće?

Dijagnoze su iste kao i u svakog drugoj neurokirurškoj ustanovi. Od traume koja se događa kroz hitne prijeme, pedijatrijskih problema, tumora, vaskularnih problema, aneurizmi i naravno kralježnica koje se moraju operirati. Radimo cijeli dijapazon neurokirurških zahvata i imamo mnogo posla. Novih zahvatima ćemo moći raditi tumore hipofize, tumore u lubanji zahvaljujući novim uređajima. Program je ispunjen.

Je li gužva? Ima li redova čekanja?

Pacijenata ima. Sinoć sam radio do 22:30 ambulantu i danas idemo ponovo. Ne može se očekivati da tempo padne nego da bude još jači. Naši mladi kirurzi će imati sve više posla, osobito ako se nastave razvijati ovim tempom. 

Tko vam pomaže u edukaciji mladih kadrova u SKB Mostar?

U suradnji sa prijateljskim klinikama nastavljamo procese edukacije. Tu nam je jako važna pomoć Kliničkog bolničkog centra Zagreb koji nam pomaže u edukaciji mlađih kolega. I liječnika i sestrinskog kadra. Želimo osigurati da se našim kadrovima u SKB Mostar prenese potrebno znanje. Naš tim je sada bio dio jednoga kongresa u Dublinu, radimo nešto što predstavlja iskorak prema vani i možemo reći kako neurokirurgija SKB Mostar izlazi na međunarodnu scenu. Mi smo nekada bili struka koja je samo krpala rupe, ali sada ulazimo u pravi način rada i zaokružujemo svoju djelatnost.