Podijeli članak

Ljetna turistička sezona u Hercegovini mogla bi u potpunosti propasti.

Čini se, nikad ljepše i uređenije turističke potencijale ove godine rijetki će imati priliku obilaziti. Stranih gostiju još nema, a Bosanci i Hercegovci za obilaske uglavnom se odlučuju vikendom.

No, samo dva dana u  tjednu neće biti dovoljna za spas sezone. Zasad, jedino Neum dobro stoji na tom popisu. No, nakon nove odluke Hrvatske o prestanku karantene - i to bi se moglo promijeniti, piše N1. 

Sunce u Hercegovini domaće goste privlači najčešće danima vikendima, a radim danima, turistička mjesta su prazna. 

U Blagaju je između 50 i 70 suvenirnica ili malih radnji. Dokaz da je ovo loše vrijeme za turizam u Hercegovini ili u regiji su zatvorene suvenirnice.

Samo jedna suvenirnica radi.

Prodavači kažu da nekim danima nema uopće zarade. Restorani su u Blagaju otvoreni, a svi ovi stolovi će vjerojatno biti popunjeni tek za vikend. Najviše štete osjetit će turistički radnici.

"Neki od njih do danas nisu otvorili svoje demere što bi se reklo, nisu nijednog dinara zaradili, na kraju sezone vjerovatno slika neće biti drugačija. Treba pomoći nekako tim ljudima jer oni stvaraju tu jednu sliku Blagaja, nude te svoje domaće, autentične proizvode ili bilo koje proizvode, koji obogajuću sliku Blagaja", rekao je Ramiz Bašić, Turistička zajednica HNŽ-Blagaj.

Sve snage jačanja domaćeg turizma usmjerene su u poziv bh. građanima da iskoriste potencijale vlastite zemlje.

Mnogo je toga što su Hercegovci spremali za ovogodišnju ponudu. Od Konjica do Neuma, danas rijetko gdje gužve. Na primorju, ipak - vikendima se i na plaži i u hotelima traži mjesto više. No, dalje od mora, bez posjeta.

"Ljudski je očekivati da će se situacija popraviti, da će podsezona možda biti kvalitetnija nego što su bile dosadašnje i na neki način da će se ipak ova godina izvući. U mojim kontaktima sa turisitčkim djelatnicima i hotelijerima, oni odreda kažu da su ove godine zadovoljni s nulom", naveo je  Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNŽ. 

No, poslovanje u minutu moglo bi biti vidno u rujnu, ako do kraja kalendarskog ljeta stanje ne bude bolje. Hercegovački kamen prošlih godina privlačio je milijune gostiju, među njima najrijeđi su bili Bosanci i Hercegovci. Ove godine - drugačiji planovi.

U našoj anketi, građani su kazali: 

"Već sam bio u Mostaru četiri dana i sjajno je. Idem opet ovaj ili sljedeći vikend".

"Bila sam u Mostaru prije dvadeset dana, na Buni i vinogradima, Starom Mostu. Planiram do Međugorja ovo ljeto."

"Planiram otići u Stolac na par dana, a usput obići još neka mjesta: Makova hiža, nekropole stećaka, Bregava i vodopadi.."

Zasad, profita bi u ovom dijelu zemlje jedino moglo biti u Neumu, koji je danima ispunjen domaćim gostima. No, i to bi se moglo promijeniti.