Podijeli članak

Županijski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za deset uhićenih u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva” Pero”, koja je provedena sredinom tjedna.

Pritvor uhićenima,  među kojima je prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije i Skupštine Unsko-sanske županije te nekadašnji generalni zajnik A-SDA, određen je zbog mogućeg uticaja na svjedoke, izmjene ili uništavanja dokaza te ponavljanja krivičnog djela, piše Fokus.ba

Osumnjičeni se tereti da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s pranjem novca, utajom poreza i krivotvorenjem dokumenata, odnosno prodajom diploma osnovne, srednje i visoke škole.

Osim Hadžipašića, pritvor je određen i Goranu Laloviću, Zuhri Hadžipašić, Sadini Šehić, Sulji Suljiću, Asmiru Nuhiću, Ismeti Kovačević, Nermini Ćivić, Selmiru Haurdiću, Senadu Ćoraliću.

Tužiteljstvo USŽ sumnjiči ih da su izdali na stotine lažnih diploma i oštetili proračun za 200.000 KM.

Prema izvorima bliskim istrazi, diplome su koštale od 1.000 do 25.000 KM. Tako se cijena diplome za osnovnu školu kretala od 1.000 do 1.400 KM, a za srednju od 5.000 do 10.000 KM. Za diplomu “jačeg” fakulteta radi sticanja zvanja inžinjera osumnjičeni su uzimali i do 25.000 KM. Fakultetske diplome koštale su od 15.000 do 25.000 KM.