Podijeli članak

Policajci iz radne skupine Ravnateljstva policije, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, podnijeli su, nakon kriminalističkog istraživanja, kaznenu prijavu protiv osumnjičenog 49-godišnjeg dvojnog državljanina Hrvatske i Srbije zbog ratnog zločina na Ovčari, odnosno ubojstva tada 21-godišnjeg Damira Kovačića zvanog Kole, piše index.hr.

Ovo iznenadno rješenje slučaja branitelja ubijeno na Ovčari dolazi tek nekoliko dana nakon što je gradonačelnik Vukovara najavio prosvjed protiv vlade zbog nerješavanja ratnih zločina nad Hrvatima u Vukovaru. Podsjetimo i da su jučer vladu iz istog razloga napali "branitelji" predvođeni saborskim zastupnikom Stevom Culejem. 

"Zajedničkim naporima" riješen slučaj

Kovačić je bio pripadnika vukovarske 204. brigade Hrvatske vojske, a njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. 

"Zajedničkim naporima te intenziviranjem kriminalističkog istraživanja policije i nadležnog državnog odvjetništva u Osijeku došlo se do saznanja da je osumnjičeni 49-godišnjak, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, u večernjih satima 20. studenog 1991. iz hangara na poljoprivrednom dobru 'Ovčara' izveo oštećenog Damira Kovačića zvanog Kole, odveo ga do obližnjeg kanala te u njega iz vatrenog oružja ispalio više hitaca uslijed kojih je Damir smrtno stradao", izvijestio je MUP. 

Kovačić je među ostalim pripadnicima Hrvatske vojske – ZNG-a, Ministarstva unutarnjih poslova RH, dragovoljnih pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manjeg broja civila, ranije tijekom tog popodneva dovezen iz Medicinskog centra Vukovar u hangare na Ovčari.  

U MUP-u ističu da osumnjičeni 49-godišnjak nije dostupan hrvatskim tijelima progona. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Nikoli Dukiću, pripadniku tadašnje teritorijalne obrane Vukovara koji je svjedočio na beogradskom suđenju za zločin na Ovčari 1991.