Podijeli članak

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, točnije na Pedijatrijskoj klinici danas se odvijala drama. Kako saznaje Avaz, Denis Smajlović, roditelj bolesnog djeteta, pištoljem je prijetio doktoru Edi Hasanbegović, šefu Klinike, zahtijevajući izmještanje za dijete. 

Intervenirala je policija MUP-a Sarajevske županije. 

Smajlović se javio "Avazu" i ispričao svoju verziju priče. 

- Pola godine mi liječe dijete vezano za štitnu žlijezdu i sve vrijeme govore da je to posljedica puberteta. Poslije pet mjeseci jedna doktorica kaže da sumnja da je to autoimuni hepatitis i da treba hitno raditi biopsiju jetre. Ja to ne dozvoljavam, uzimam dijete i idemo u Tursku. Gore se javljam na kliniku, rade joj pretrage, gdje ustanovljuju da dijete ima autoimuni hepatitis, tuberkulozu jetre - kaže na početku ispovijesti Smajlović.

Nakon nekoliko dijete, dijete se bolje osjeća i vraćaju se u BiH. 

- Vraćamo se u BiH i ovdje se dijete učlanjuje u udruženje, gdje dobiva lijekove za 15 dana. Dolazim ovdje i javljam se na Pedijatriju i kažem da imamo lijekove za 15 dana. Oni su poslali dopis Zavodu zdravstvenog osigurnaja odakle su dobili odgovor da ne mogu nabaviti lijekove. Isti odgovor je bio i iz apoteke KCUS-a. Sljedeći korak je, potpisuje se izmještanje djeteta i tu nailazimo na prepreke od strane doktora direktora klinike Ede Hasanbegovića. On to odgađa. I jučer mu govorimo na konziliju da imamo lijekove još danas, da u srijedu nećemo imati. On kaže da trebaju doći neki doktori da vide može li se to nešto uraditi. A napominjem vam da su ti doktori već bili suglasni da se dijete izmjesti vani. Kažem ja doktore nije problem ne morate potpisati, ali imat ćete problem - prepričava ogorčeni roditelj bolesnog djeteta. 

Kaže da je doktor nakon toga izveo njegovu suprugu vani i rekao joj da će sve biti uredu. 

- Rekao je  vidimo se sutra. I mi smo danas došli, a ja mu opet kažem "doktore, jeste li svjesni da moje dijete sutra nema lijekove?". Kaže on "ja sam u 13 sati sazvao konzilij da se odluče, i počeo je govoriti da nije do njega" i smijao mi se u facu. I ja onda izvadim pištolj, gasni, prislonim na njega i kažem nemoj da te ubijem sada, razumiješ". Nisam ga udarao, nisam ništa uradio samo sam izašao i to je to. Moje dijete ode, ja sam skupio novac od prijatelja i uzeo kartu i moje dijete ide u Tursku bez suglasnosti. Ovo sam uradio i radi druge djece jer nije normalno - kaže na kraju Smajlović.