Podijeli članak

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru je od početka pandemije uz uspješnu reorganizaciju nastavnog procesa brinuo i o drugim aktivnostima, tako se i Studij psihologije aktivno uključio u očuvanje mentalnoga zdravlja studenata SUM-a, ali i šire javnosti. U namjeri da olakšaju mladim studentima, ali i svim zainteresiranim građanima i stručnjacima, razumijevanje te suočavanje s trenutno novonastalim okolnostima razvili su priručnik pod nazivom „U redu je pomoći sebi i drugima – COVID 19 pandemija“.

Od sredine travnja 2020. godine Studij psihologije, u suradnji sa Savjetovalištem za studente, započeo je s organizacijom virtualne potpore, kroz radionice i predavanja, za studente Sveučilišta u Mostaru pod nazivom covideo POTPORA. U svibnju su, uz potporu studenata psihologije, održali prvu virtualnu konferenciju o jačanju mentalnog zdravlja uslijed pandemije COVID-19 pod nazivom SUM PSYFERENCE: Snaga u mladima.

Urednici priručnika su Kristina Sesar, Arta Dodaj, Marko Odak, Ivona Čarpina Zovko, Toni Jandrić i Vida Vasilj. Priručnik se sastoji 26 tekstova u kojih su autori nastavnici i studenti, organiziranih u tri poglavlja: Djeca, adolescenti i COVID-19, Mentalno zdravlje i COVID-19 te Modeli pružanja psihosocijalne podrške tijekom COVID-19 pandemije, koji nude pregršt psiholoških znanja o skrbi za mentalno zdravlje. Brojne preporuke i savjeti, kako iz stručne tako i iz studentske perspektive, napisane jednostavnim stilom pisanja, čine ovaj priručnik jedinstvenim.

Priručnik je dostupan u knjižnici Filozofskog fakulteta, koja posjeduje brojne publikacije za različite studijske grupe zastupljene na fakultetu.