Podijeli članak

U sklopu službene posjete zapovjednice Nacionalne garde Marylanda Linde L. Singh Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH, danas je u Domu OSBiH upriličena ceremonija uručenja priznanja za deset pripadnika OSBiH, koji su sudjelovali na natjecanjima za izbor najbolјeg vojnika Nacionalne garde savezne američke države Maryland (2017 Best Warrior Competition NGM) i izviđačkom izazovu „Admiral Pitka Recon Challenge“ u Estoniji.

Uime Zajedničkog stožera OSBiH prigodne nagrade i priznanja uspješnim sudionicima natjecanja dodijelili su načelnik Zajedničkog stožera OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč, sa svojim zamjenicima generalmajorima Mirkom Tepšićem i Senadom Mašovićem, dok je uime SAD-a nagrade uručila zapovjednica Nacionalne garde Maryland generalmajorica Linda L. Singh.

Generalpukovnik Anto Jeleč je čestitao nagrađenim pripadnicima OSBiH koji su sudjelovali na navedenim natjecanjima, te se zahvalio generalmajorici Lindi Singh za podršku koju NG Marylanda pruža OSBiH kroz programe edukacije personala i zajedničkim aktivnostima u obuci, kako u Marylandu, tako i u Bosni i Hercegovini.

Zapovjednica Singh naglasila je zadovoljstvo programom suradnje sa OSBiH te izrazila svoje čvrsto opredjeljenje za nastavak ovoga programa kroz planirane i nove projekte.

Na natjecanju za najboljeg vojnika „Best Warrior“, koje se svake godine organizira u SAD-u od  Nacionalne garde Marylanda, drugi put su kao natjecatelji sudjelovali i pripadnici OSBiH, s timom od tri pripadnika, i tom prilikom ostvarili zapažene rezultate.

Natjecanje se sastoji iz deset vojničkih disciplina koje su kombinacija taktičkog, teoretskog i praktičnog dijela.

Također, pripadnici OSBiH, s timom od sedam pripadnika, po prvi put su ove godine sudjelovali na natjecanju izviđački izazov „Admiral Pitka Recon Challenge“ u Estoniji, koji je jedan od najtežih i najzahtjevnijih izviđačkih događaja u svijetu, a na kojem su sudjelovali pripadnici oružanih snaga iz jedanaest zemalja.

Važno je naglasiti da su pripadnici OSBiH, iako prvi put sudjeluju u ovom natjecanju, uspješno završili natjecanje i u zadanom vremenu prešli ciljnu liniju, što je na ovom natjecanju jedino mjerilo uspjeha, dok neki sudionici u tome nisu uspjeli. Sudjelovanjem na navedenim aktivnostima pripadnici OSBiH su stekli nova iskustva i usvojili nova znanja. Kvalitetnim, profesionalnim i uspješnim izvršavanjem zadataka tijekom ovih natjecanja pripadnici OSBiH još su jednom pokazali da su OSBiH spremne i obučene za sudjelovanje i u najsloženijim međunarodnim natjecanjima, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.