Podijeli članak

Ako ste primijetili sitne bijele ili žućkaste prištiće oko očiju, možda ste ih pokušali istisnuti. Ako jeste, vjerojatno ste primijetili da to i ne ide baš lako. Ako niste, ni nemojte to pokušavati jer to nisu prištići. 

Riječ je o malim cistama koje se stvaraju ispod kože (obično veličine jednog ili dva milimetra) čije biste uklanjanje trebali prepustiti stručnjacima. Bitno je napomenuti da nisu opasne, da ih ne treba posebno liječiti i da većinom nestaju same. 

Milije su komadići mrtvih stanica sastavljeni od keratina i proteina. Najčešće se pojavljuju na koži lica, obično na području oko očiju i na obrazima, piše Medical News Today. Nitko ne zna zašto se pojavljuju ili zašto se kod nekih ljudi pojavljuju u većoj mjeri nego kod drugih. 

Milije u većini slučajeva nestanu same od sebe nakon nekog vremena, no za one upornije morat ćete potražiti pomoć kozmetičara ili dermatologa. 

Iako su bezopasne, ne možete ih samo istisnuti. Liječnici ih mogu ukloniti bušenjem tankom iglom i istiskivanjem, smrzavanjem tekućim dušikom ili laserom, piše Index.hr