Podijeli članak

Na svojoj 67. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) utvrdila je prijedlog proračuna HNŽ-a i prijedlog zakona o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Prijedlog proračuna utvrđen je u iznosu od 210,964.632 KM, što predstavlja povećanje za više od 14 milijuna konvertibilnih maraka u odnosu na plan za 2017. godinu, piše Večernji list BiH.  

Razvojna dimenzija 

Na toj sjednici posebice je naglašeno kako će proračun i sljedeće, 2018. godine imati razvojnu dimenziju koja se ogleda u izdvajanju još značajnijih sredstava za poticaje u gospodarstvu, ali i turizmu, poljoprivredi te za Zračnu luku u Mostaru. Istaknuto je, također, kako su povećana izdvajanja za različna područja, osobito braniteljsku populaciju, ali i za stipendiranje studenata, prijem vježbenika te obnovu školskih zgrada, zdravstvenih ustanova i drugih javnih objekata. Naglašeno je kako će Vlada Hercegovačko-neretvanske županije i sljedeće godine nastaviti snažno podupirati općine, posebice njihove značajne infrastrukturne projekte. 

Nakon utvrđivanja prijedloga proračuna, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije također je dala suglasnost i na financijske planove izvanproračunskih korisnika, čime je u potpunosti zaokružila županijsku financijsku konstrukciju za ovu, ali i sljedeću godinu. Vlada je dala suglasnost na rebalans Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije za 2017. godinu u iznosu od 131,573.000 KM, što je u odnosu na financijski plan povećanje od 7,91 posto, odnosno za gotovo 10 milijuna maraka. Istaknuto je kako će višak sredstva u odnosu na planirana biti najvećim dijelom utrošen za poboljšanje materijalnoga statusa bolničkih i zdravstvenih ustanova u HNŽ-u. 

Također, Vlada je dala suglasnost i na financijski plan Zavoda, koji za sljedeću godinu iznosi 130,903.000 KM, što je povećanje za 7,36 posto. Na toj sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije dala je suglasnost i na financijski plan Službe za zapošljavanje za 2018. godinu, koji iznosi 14,134.794 KM, što je povećanje u odnosu na ovu godinu za više od 7 posto. Također je dana suglasnost i na financijski plan Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a za 2018. godinu, koji iznosi 4,150.000 KM, te je u odnosu na ovu godinu uvećan za 1,5 milijuna konvertibilnih maraka. Govoreći o usvojenim financijskim dokumentima za sljedeću godinu, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, istaknuo je iznimno zadovoljstvo, prije svega činjenicom što su nastavljeni pozitivni trendovi povećanja njihovih iznosa kod korisnika proračuna. 

Vidljivi pomaci u HNŽ-u 

- Zahvaljujući dobrom radu i domaćinskom odnosu prema javnim sredstvima, povećali smo prihode koji su nam na raspolaganju, kako u proračunu Hercegovačko-neretvanske županije tako i u financijskim planovima izvanproračunskih fondova. Sredstva smo usmjerili prema različnim potrebama građana i vjerujem u to kako će u godini koja je pred nama biti još vidljiviji pozitivni pomaci u našoj zajednici - kazao je predsjednik Nevenko Herceg. 

Također, Vlada je na 67. sjednici donijela odluke kojima je omogućena isplata dodatnih milijun konvertibilnih maraka za rješavanje pravomoćnih sudskih odluka kroz izvansudske nagodbe. U 2017. godini Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je za tu namjenu ukupno izdvojila 3,000.000 konvertibilnih maraka. Tako je Vlada HNŽ-a u predviđenom zakonskom roku usvojila najbitnije financijske dokumente Hercegovačko-neretvanske županije.