Podijeli članak

Vojvotkinja od Sussexa i supruga britanskog princa Harryja, Meghan, pristala je snimiti svoj glas za Disney, a produkcijska kuća će zauzvrat donirati sredstva dobrotvornoj ustanovi za zaštitu slonova, objavio je u subotu londonski Times.

Meghan i Harry šokirali su kraljevsku obitelj u srijedu kada su neočekivano najavili da odustaju od kraljevskih dužnosti kako bi provodili više vremena u Sjevernoj Americi i "postali financijski neovisni".  

Times nije otkrio za što će Meghan dati svoj glas, ali je objavio da će Disney zauzvrat donirati sredstva dobrotvornoj ustanovi Elephants Without Borders.  

Times nije naveo izvor informacije, a Disney i Meghanina glasnogovornica nisu još komentirali napis.

Podsjetimo, preseljenje britanskog princa Harryja i njegove supruge Meghan u Kanadu moglo bi kanadske porezne obveznike stajati milijune dolara godišnje zbog sigurnosnih troškova, upozoravaju stručnjaci. 

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa ovoga su tjedna šokirali kraljicu Elizabetu i ostatak kraljevske obitelji objavivši da se povlače s važnih kraljevskih dužnosti i da će više vremena provoditi u Sjevernoj Americi. 

Iako nisu rekli gdje planiraju boraviti, mnogi promatrači smatraju Kanadu kao logičan izbor jer je par tamo proveo posljednjih šest tjedana prošle godine, a Kanada je dio britanske zajednice zemalja koje priznaju kraljicu kao čelnicu svoje države. 

Kanadska vlada vjerojatno bi imala zakonsku obvezu pružiti im sigurnost zbog njihova kraljevskog statusa, kažu sigurnosni stručnjaci. 

"Ne vjerujem da vlada može odbiti jamčiti im sigurnost", rekao je Larry Busch, bivši policijski službenik koji se brinuo za sigurnost brojnih svjetskih vođa, uključujući i američke predsjednike i kraljevsku obitelj.

Trošak bi lako mogao narasti na milijune dolara, smatra Mike Zimet, šef tvrtke za zaštitu klijenata, među kojim su i američki senator Bernie Sanders i glumac Alec Baldwin. 

"Ako žele privatnu zaštitu, tada oko njih mora biti izgrađen cijeli zaštitni stroj", dodao je. 

Razina sigurnosti koja im je potrebna bit će definirana procjenom prijetnje, kaže Joe Balz, predsjednik zaštitarske tvrtke sa sjedištem u Torontu koji je surađivao s kraljevskom obitelji i drugim šefovima država, prenosi Večernji list.  

"Uvijek će biti idiota koji prouzročuju neku vrstu problema", rekao je Balz koji smatra da bi kraljevski par bio sigurniji u Kanadi nego u SAD-u, gdje su zakoni o oružju znatno lošiji. 

Također bi se trebali brinuti zbog mogućnosti otmice njihova sina Archieja, upozorava Zimet, koji otmicu smatra glavnom prijetnjom, pogotovo kada je riječ o teroristima.

Kanadska novinska kompanija Postmedia provela je anketu koja je pokazala da više od 60 posto od 1151 anketiranog Kanađanina podržava mogućnost imenovanja princa Harryja za generalnog guvernera, tj. kraljičinog predstavnika u Kanadi. 

Anketa je provedena 6. siječnja, dva dana prije nego što je par objavio plan o distanciranju od britanske monarhije.  

Meghan i Harry iz Kanade su se vratili prije četiri dana, a odmah nakon objave kako se odriču kraljevskih dužnosti Meghan se vratila u Kanadu, gdje je njihov osmomjesečni sin Archie ostao s dadiljom. Ostavila je Harryja samog da se suoči s kraljicom Elizabetom, tatom Charlesom i bratom Williamom.

Navodno je kraljica naredila Charlesu i Williamu da u sljedećih nekoliko dana nađu rješenje kako će okončati ovu kriznu situaciju. Naime, nitko od članova kraljevske obitelji nije znao da će Meghan i Harry ovu informaciju objaviti prije dva dana i svi su za to doznali iz medija, što je izazvalo bijes kod članova kraljevske obitelji, a kraljica ne može sakriti koliko je razočarana.