Podijeli članak

Miloš Forman, antiautoritativni redatelj koji je napustio rodnu Čehoslovačku zbog umjetničke slobodne koju mu je nudila Amerika, preminuo je u 87. godini, javlja Hollywood Reporter.

Autor Oscarima nagrađenih filmova 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' s Jackom Nicholsonom i 'Amadeus' preminuo je nakon kratke bolesti u petak, rekla je češkoj novinskoj agenciji CTK njegova supruga Martina. Njegov menadžer Dennis Aspland potvrdio je vijest o smrti redatelja Hollywood Reporteru i dodao da je Forman imao kuću u Warrenu u Connecticutu.
 

Forman je režirao i filmove 'Narod protiv Larryja Flinta' i 'Čovjek na mjesecu'. 

Kao dijete ostao je siroče, njegovi su roditelji umrli u njemačkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu. Njegov je otac zatvoren jer je bio član čehoslovačkog Pokreta otpora, dok je majka optužena da je nezakonito trgovala namirnicama.

Čehoslovačku je napustio 1968. godine nakon što su SSSR i njegovi saveznici iz Varšavskog ugovora izvršili invaziju kako bi prekinuli Praško proljeće, Forman je u tom trenu bio u Parizu gdje je pregovarao o produkciji njegova prvog američkog filma. Studio za koji je radio ga je otpustio, tvrdeći da je ilegalno napustio zemlju.

Njegova adaptacija romana Kena Keseyja, Let iznad kukavičjeg gnijezda, osvojila je pet Oscara uključujući onaj za režiju. Forman je 1977. postao naturalizirani državljanin Sjedinjenih Država.

"Forman je imao jedinstvenu osjetljivost na američke teme, koje je promatrao kroz prizmu lukave, satirične osjetljivoti. Njegovi filmovi privlačili su sofisticiranu publiku, iako je mogao dosegnuti i do maistreama", piše Hollywood Reporter.