Podijeli članak

Yoshie Oka, prva osoba koja je obavijestila javnost izvan Hiroshime da je taj japanski grad napadnut atomskom bombom, preminula je u 86. godini, javili su u utorak japanski mediji i njeni poznanici.

Oka je imala 14 godina 6. kolovoza 1945. i radila je u Hiroshimi kao komunikacijski operater u podzemnom zapovjednom centru Carske japanske vojske.

Nakon što je bomba pala, ona je kontaktirala drugu vojnu postrojbu u gradu Fukuyama istočno od Hiroshime, javili su lokalni mediji među kojima i nacionalni radijski emiter NHK.

- Hiroshima je skoro uništena. Napadnuti smo novim tipom bombe - kazala je ona tada.

Lokalni mediji javili su da je preminula od malignog limfoma 19. svibnja u bolnici u Hiroshimi nakon što je provela godine govoreći o svojom iskustvu tijekom bombardiranja i o njegovim posljedicama posjetiteljima i studentima u gradu.

- Ona je bila poštena ličnost koja je nazivala stvari pravim imenom - izjavila je Fumio Kajiya, također preživjela atomskog napada koja jer radila s Okom prepričavajući priče o napadu.

- Izgubili smo još jednog velikog svjedoka - izjavila je Kajiya za AFP.

Američki bombarder B-29 Enola Gay izbacio je svoj smrtonosni teret, nazvan "Mali dječak" iznad grada u 8,15 sati po lokalnom vremenu.

To je označilo prvo korištenje atomskog oružja i na kraju je odnijelo živote oko 140.000 ljudi.

Neki su poginuli odmah, dok su ostali podlegli povredama ili bolestima izazvanim zračenjem tjednima, mjesecima i godinama nakon napada. 

U svibnju prošle godine, američki predsjednik Barack Obama učinio je povijesnu posjetu Hiroshimi, postajući prvi američki aktuelni čelnik koji je to učinio.

Uoči njegove posjete, Oka je izjavila kako želi od njega da "čvrsto vidi kako su nevini građani propatili".