Podijeli članak

Francuska glumica Mireille Darc umrla je u noći na ponedjeljak u dobi od 79. godina u svojem pariškom domu, a uz supruga je pokraj nje u zadnjim trenucima bio i njezin bivši partner i veliki prijatelj Alain Delon, izvijestila je glumičina menadžerica Annabel Karouby.
 
Model i glumica, osobito popularna šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, snimila je pedesetak dugometražnih filmova, od čega trinaest s redateljem Georgesom Lautnerom.
 
S Delonom se susrela 1968. na snimanju filma "Jeff". Romansa među njima trajala je 15 godina. U tom su razdoblju većinu vremena provodili u svojoj kući na selu ili u Marakešu, daleko od ekstravagantnih filmskih i modnih krugova. Glumica nije mogla imati djecu, pa je bila vrlo brižna prema Delonovu sinu Anthonyju iz braka s Nathalie Delon.
 
Zbog srčane mane s kojom je rođena 1980. je podvrgnuta prvoj operaciji srca, a 2013. drugoj. Osamdesetih je imala prvi moždani udar, nakon čega su se ona i Delon postupno udaljili i prekinuli vezu, no među njima je započelo dugogodišnje iskreno prijateljstvo. Ponovno je hospitalizirana 2016. nakon drugoga moždanog udara.
 
Poznata je po ulogama odlučnih i neovisnih žena, a glumila je i u nekoliko dokumentarnih socijalno angažiranih filmova.
 
"Napustila nas je velika ličnost francuske kinematografije. Mireille Darc je bila iznimno talentirana glumica, odvažna i angažirana žena", tweetala je ministrica kulture Francoise Nyssen.
 
Twitterom se oglasio i nekadašnji predsjednik Festivala u Cannesu, Gilles Jacob koji je napisao: "Visoka/vitka/lijepa/plavokosa/nasmiješenih očiju.... bila je utjelovljenje ženskih sloboda u punom smislu riječi. Utjelovljenje francuskog šarma. Draga Mireille!"