Podijeli članak

Premijer Zeničko-dobojske županije Miralem Galijašević sa suradnicima je posjetio danas laboratorijske prostore Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ). 

Vlada Zeničko-dobojske županije, putem Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, snažno podržava ovakav pravac razvoja laboratorijskih kapaciteta Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, što će doprinijeti značajnoj podršci prerađivačkim kapacitetima na području županije i omogućiti im da dobiju adekvatnu laboratorijsku podršku u svojim razvojnim planovima.

"U tijeku su aktivnosti oko osnivanja još jednog Zavoda u okviru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, Zavoda za zaštitu bilja, čime će ovaj Institut značajno proširiti svoje kapacitete, istakao je između ostalog premijer Miralem Galijašević, nakon što je sa suradnicima posjetio INZ i obišao dio laboratorijskih prostorija, smještenih u krugu Instituta "Kemal Kapetanović". 

Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi Zeničko-dobojske županije Himzo Smajić istakao je da je u prethodne dvije godine putem ovog ministarstva iz proračuna te županije  izdvojeno 260.000 KM za kapitalna ulaganja, a u proračunu za 2018. godinu je planirano još 100.000 KM. 

"Pored toga ovo Ministarstvo će u 2018. godini, u okviru tekućeg transfera za Institut u iznosu od 200.000 KM za projekte iz oblasti poljoprivrede, izdvojiti i sredstva za podršku uvođenju i održavanju sustava akreditacije po standardu ISO 17025", istakao je ministar Smajić.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Senad Huseinagić naglasio je da je INZ-ov laboratorij za mikrobiološke analize hrane prošao proteklih dana prvi kontrolni audit stručnog tima BATE (Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine), čime je potvrđena kvaliteta rada ovog Instituta. 

"U tijeku su aktivnosti na akreditaciji laboratorija za dijagnostiku oboljenja životinja i laboratorija za kemijske analize hrane i vode", naglasio je direktor Huseinagić, priopćio je Ured za informiranje Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.