Podijeli članak

Pregovori o Brexitu počet će 19. lipnja, kao što je bilo planirano, priopćeno je iz Londona, dok se premijerka Theresa May približava političkom dogovoru o formiranju vlade nakon poraza na parlamentarnim izborima.

Ministar za Brexit David Davis i glavni pregovarač Europske unije Michel Barnier "dogovorili su se danas (četvrtak) da će pregovore početi u ponedjeljak 19. lipnja", navodi se u zajedničkom priopćenju Londona i Komisije.

Datum određen još prije parlamentarnih izbora 

Ovaj nadnevak je određen prije prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 8. lipnja u Velikoj Britaniji. No poraz koji je pretrpjela konzervativna premijerka, koja je izgubila apsolutnu većinu i koja još pregovara o formiranju većine, potiče bojazan od promjene vremenskog plana.

Dok europski čelnici pokazuju znakove nestrpljenja, May je u utorak izjavila da se vremenski plan "neće mijenjati" i da pregovori doista počinju "idućeg tjedna", gotovo točno godinu dana nakon povijesnog referenduma 23. lipnja 2016.

Očekuje se da će London napustiti EU krajem ožujka 2019., ili dvije godine pošto je May 29. ožujka službeno pokrenula proceduru izlaska.

Da bi dobila apsolutnu većinu u parlamentu, konzervativna čelnica mora sklopiti savez sa sjevernoirskom strankom DUP, čijih će joj deset zastupnika omogućiti da ima 326 mjesta, koliko joj treba za većinu u zastupničkom domu.

Dvije strane su se načelno usuglasile oko više glavnih pitanja

Premda dogovor još nije konačno utvrđen, dvije strane su se "načelno usuglasile" o više glavnih pitanja, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik iz konzervativne stranke.

No mogućnost dogovora s DUP-om, ultrakonzervativnom strankom koja se protivi braku osoba istog spola i pobačaju, izaziva zabrinutost u Velikoj Britaniji i u Irskoj.

May i čelnica DUP-a Arlene Foster morat će, najvjerojatnije, uskladiti i svoja stajališta o Brexitu.

Premijerka se sve dosad zauzimala za "tvrdi" Brexit, koji uključuje napuštanje jedinstvenog tržišta, a DUP ne želi povratak fizičke granice s Irskom, članicom EU-a.

Visoki konzervativni dužnosnik rekao je, ne ulazeći u pojedinosti, da je izlazak iz EU-a među temama o kojima je postignuta "načelna suglasnost".

Pregovore s DUP-om koji su počeli prije nekoliko dana, u drugi plan je potisnuo strašan požar u londonskom neboderu u noći na srijedu u kojemu je dosad 17 mrtvih.