Podijeli članak

U Strasbourgu je danas održana posljednja plenarna sjednica Europskog parlamenta u sadašnjem sastavu. No, bez obzira na to što  je njihov mandat došao do samog kraja, zastupnici su u potpunosti posvećeni svojim zastupničkim dužnostima. Tako je Parlament danas usvojio prijedlog kojim poziva Vladu Kameruna i separatističke aktiviste da obustave nasilje i kršenje ljudskih prava u ovoj zemlji. Zastupnica Željana Zovko, pregovarateljica ispred Europske pučke stranke (EPP) za ovaj prijedlog, u razgovoru s drugim strankama radila je na pripremi snažnog zajedničkog teksta.

Zovko je u raspravi o ovom pitanju spomenula brojna izvješća o ljudskim pravima koja ukazuju na korištenje sile u ovoj zemlji. Proizvoljno je pritvoreno nekoliko članova opozicijske stranke, uključujući njenog predsjednika, Mauricea Kamtoa i veliki broj demonstranata i simpatizera ove stranke. Zastupnica je također naglasila da su vlasti Kameruna u više navrata ograničavale slobodu izražavanja   ukidanjem interneta i maltretiranjem i pritvaranjem novinara. 

Zastupnica Zovko smatra da EU mora od Vlade Kameruna zatražiti da bez odlaganja bezuvjetno oslobodi sve političke oponente i druge  građane pritvorene iz političkih razloga. Zovko je pozvala na osuđivanje uporabe sile i kršenja slobode izražavanja i na neovisnu i transparentnu istragu.

„Europska unija može nešto učiniti. Moramo iskoristiti prednosti koje imamo u političkom smislu kroz programe potpore razvoju kako bismo poboljšali zaštitu ljudskih prava u Kamerunu“, zaključila je zastupnica Zovko.