Podijeli članak

Predstava „Ajmo na fuka“ autora i redatelja Dragana Komadine bit će odigrana u HNK Mostar u petak 29. 12. 2017. u 20 sati. 
 
Prvi koprodukcijski projekt Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta u Mostaru, predstava „Ajmo na fuka“, prvi put nakon dvadeset godina izravno se i otvoreno bavi hrvatsko-bošnjačkim sukobom, ispreplićući prošlost i sadašnjost te vrlo sugestivno i iskreno progovora o besmislu rata i razloga zbog kojih je vođen.
 
Vojnike sukobljenih strana u Mostaru na sceni igraju glumac Narodnog pozorišta Mostar Saša Oručević i glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Robert Pehar.
 
Tema ratnih sukoba u Mostaru, koja je prvi put otvorena, privukla je mnoštvo gledatelja koji su u scenama prepoznavali i ratni i poratni život podijeljenog grada. Posebno je zanimljivo što se jedna lokalna priča, prepuna slenga s mostarskih ulica, dojmila na sličan način i gledatelja u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Posušju, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Trebinju i Bugojnu. Predstava je stigla i do Češke republike te je odigrana dva puta u Pragu i Brnu, a zatim u Beču i Zagrebu.
 
Na XIV. Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici dobila je nagradu za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke suradnje.
 
O predstavi njen autor Dragan Komadina kaže: „Ovo je prije svega antiratna predstava, koja evocirajući ratne traume istodobno utire put njihovom zacijeljenju, te razumijevanju i suočavanju s onim što se događalo. No ona jednako tako upozorava i na hladni rat koji se vodi već dvadeset godina. I tu je najdragocjenija njezina recepcija kod mlađe publike. Kao opomena. Ili što bi rekao Romain Rolland: od rata jedino više mrzim one što pjevaju o ratu u kojemu nikad nisu bili“.
 
Ulaznice
 
Ulaznice za predstavu po cijeni od 10 KM, za umirovljenike, studente, i učenike 5 KM, mogu se kupiti na blagajni kazališta svakim radnim danom od 10 do 15 sati ili rezervirati:
 
o telefonom na broj 036/446 024
o porukom putem Facebook stranice Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru 
o porukom na adresu e-pošte [email protected]
 
Studenti Sveučilišta u Mostaru i za ove predstave s redovitog repertoara HNK Mostar mogu iskoristiti vaučere koji ih čekaju u prostorijama Studentskog zbora ili na blagajni HNK Mostar.