Podijeli članak

Izvjestitelj UN-a za prava na privatnost sastao se s osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom u četvrtak u londonskome zatvoru, gdje čeka saslušanje u vezi s američkim zahtjevom za izručenjem i izricanje presude zbog kršenja jamčevine.

Assangeovi pristaše rekli su da se Joe Cannataci, izaslanik povjerenika UN-a za prava na privatnost, sastao s Assangeom u zatvoru Belmarsh, gdje se Assange nalazi otkad je optužen za kršenje uvjeta jamčevine u vezi s ranijim švedskim zahtjevom za izručenje.

- Pozdravljamo stalni angažman posebnih mehanizama UN-a u Assangeovu slučaju - rekla je Jennifer Robinson, Assangeova odvjetnica, nakon posjeta.

- Zabrinjavajuće je to što je Ekvador istjerao gospodina Assangea iz veleposlanstva prije nego što se mogao dogoditi UN-ov posjet - rekla je Robinson referirajući se na Cannatacijeve planove da posjeti Assangea u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Dužnosnici veleposlanstva dopustili su policiji da 11. travnja da uđe u zgradu kako bi uhitila Assangea zbog kršenja britanskih uvjeta jamčevine povezanih sa švedskim zahtjevima za izručenje.

Iz policije su kasnije potvrdili kako je 47-godišnji australski državljanin "uhićen u ime vlasti SAD-a". 

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno optužio je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea za korištenje ekvadorskog veleposlanstva u Londonu kao "centra za špijuniranje" dok je tamo sedam godina boravio u azilu.

Moreno je rekao kako je Ekvador Assangeu ukinuo azil jer je uzastopno kršio međunarodne konvencije te su iz WikiLeaksa prijetili Quitou.

- Šteta je da su se, s našeg teritorija i uz dozvolu vlasti prethodne vlade, uz pomoć veleposlanstva Ekvadora u Londonu, miješali u procese drugih država -  poručio je u intervjuu za list Guardian.

- Ne možemo dopustiti da naša kuća, kuća koja je otvorila svoja vrata, postane centar za špijuniranje - dodao je Moreno rekavši kako takve aktivnosti krše uvjete azila.

Američko ministarstva pravosuđa reklo je da su Assangea optužili za zavjeru s bivšom američkom obavještajnom analitičarkom Chelseom Manning zbog objave velike količine tajnih materijala 2010. godine.

Saslušanje o britanskom izručenju počet će sljedeći tjedan.

UN-ova radna skupina za samovoljna pritvaranja, panel neovisnih pravnih stručnjaka, presudio je 2016. da je Assange samovoljno pritvoren nakon njegova uhićenja u Londonu 2010. u vezi s optužbama za silovanje i seksualni napad u Švedskoj. (Hina)