Podijeli članak

Predstavnik Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) u Japanu Shigehiko Nishihama sudjelovao je u kreiranju sadržaja stručne knjige napisane o Bosni i Hercegovini pod zajedničkim autorstvom s drugim japanskim stručnjacima.

Knjiga sadrži informacije o povijesti, zemljopisu, kulturi, politici, ekonomiji, međunarodnim odnosima, svakodnevnom životu u BiH, odnosu i suradnji s Japanom.

To je prvi put da je jedna takva knjiga o BiH napisana i objavljena u Japanu u okviru izdavačke kuće Akashi - Shoten iz Tokija. Više od 20 stručnjaka pisalo je pod zajedničkim autorstvom. Gotovo svi su profesori s univerziteta, vladini službenici i diplomate.

Ova knjiga napisana je pod vodstvom dr. Nobuhira Shibe, poznatog profesora za područje bivše Jugoslavije, uključujući između ostalih i bivšeg veleposlanika u BiH Hideoa Yamazakija i diplomatu Veleposlanstva Japana Atsushija Saitoja.

U Japanu postoje profesori i specijalisti za bivšu Jugoslaviju, ali vrlo je malo onih koji se bave Bosnom i Hercegovinom. Međutim, tu je predstavnik FIPA-e koji već 30 godina prati događanja u BiH, te je ujedno i vodeći posrednik između dvije zemlje na polju ekonomske i kulturne suradnje. 

Nishihama piše kako je BiH vrlo atraktivna za ulaganje, da raspolaže potencijalima u različitim oblastima koji bi mogli biti zanimljivi japanskim investitorima, pri tome ističući kako je vrijeme za razmatranje preseljenja japanskih tvrtki iz Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske u BiH.