Podijeli članak

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u četvrtak je u Centru za kulturu u Mostaru predstavilo drugu fazu projekta unapređenja kvalitete obrazovanja u HNŽ-u.

 Riječ je o provedbi integriranog podučavanja učitelja/nastavnika i trenera u tri škole na području Mostara, i to Osnovna škola Zalik, Osnovna škola Petra Bakule i Gimnazija Mostar.

 - Ukupno se educiralo 57 učitelja/nastavnika u jezično-komunikacijskom području, osam u oblasti implementacije ishoda učenja matematičkog područja i 17 trenera u oblasti STEM/PPDM pristupa kroj projekt unapređenja i poboljšanja osnovnog učenja i obrazovanja u BiH - kazao je novinarima resorni ministar Rašid Hadžović.

 Naglasivši kako je riječ o jednom jako kvalitetnom projektu koji se privodi kraju, ministar je istaknuo kako je za navedene tri škole zajedno s organizacijom Save the Children osigurana i određena oprema, ukupne vrijednosti 60 tisuća dolara, a riječ je o 3D printerima i modernijim načinima sustava obrazovanja.

 - Naša je glavna zadaća podići kvalitetu obrazovanja u korist naše djece kako bi sve one mogućnosti koje postoje u svijetu, pokušali primijeniti i ovdje jer nije dobro da naša djeca zaostaju za novitetima koji se pojavljuju izvan naše države - kazao je ministar Hadžović.

 Predstavnica organizacije Save the Children Andrea Žeravčić kazala je kako će u sljedeće dvije godine učenici triju škola imati priliku sa svojim profesorima i nastavnicima, koji su prošli obuku, na direktan način iskusiti što znači integrirano STEM podučavanje.

 - Ono što mi očekujemo u te dvije godine je da učenici lakše primjenjuju ono što uče kroz nastavni plan i program u svakodnevnom životu, i da se razina znanja i podučavanja podigne na višu razinu. Dakle, da to više nije samo reproduktivno znanje nego znanje koje djeci omogućava da analiziraju, kritički promišljaju, inoviraju i budu kreativniji - kazala je Žeravčić.

 Ravnateljica OŠ Petra Bakule Anela Vidačak kazala je kako je joj čast i zadovoljstvo što je ova škola prepoznata kao mjesto za realiziranje projekta, u kojemu je iz te ustanove sudjelovalo 16 polaznika.

 - Očekujemo da ćemo polučiti dobre rezultate u kvaliteti nastave i našim učenicima moći pružiti mogućnost obrazovanja 21. stoljeća - kazala je Vidačak te zahvalila na donaciji opreme.
(Fena)