Podijeli članak

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro, čiju je zemlju krajem siječnja zahvatila najgora politička kriza u njezinoj povijesti, dolazi u posjet Rusiji, objavio je Kremlj.

"Pripreme za posjet su u tijeku i on će se uskoro dogoditi", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Hina.

Kako navodi ruska novinska agencija Interfaks, posjet bi se mogao dogoditi početkom listopada.

Maduro posjetio Rusiju prošle godine

Ruska prijestolnica će od 2. do 5. listopada biti domaćin godišnjeg energetskog foruma, ali još nije jasno hoće li Maduro na njemu sudjelovati.

Nicolas Maduro je zadnji put bio u Rusiji u prosincu prošle godine kada ga je u Moskvi primio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Venezuelski predsjednik, na vlasti od 2013., izabran je na drugi mandat 2018. na izborima koje je oporba bojkotirala i kojih rezultate nije priznala, kao ni velik dio međunarodne zajednice.

Krajem siječnja čelnik venezuelske oporbe Juan Guaido se proglasio privremenim predsjednikom, ali nije uspio srušiti socijalističkog čelnika.

Guaidoa je kao privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja, ali Rusija i Kina i dalje podupiru Madura.

Među zemljama koje podupiru Guaidoa su i Sjedinjene Države koje su uvele veći broj gospodarskih sankcija ne bi li Madura izložile pritisku, pa tako i embargo na naftu, glavni izvor venezuelskih prihoda.