Podijeli članak

Iranski predsjednik Hasan Rohani danas je odbacio razgovore sa Sjedinjenim Državama pošto je predsjednik Donald Trump najavio da će Iran zatražiti pregovore "ako i kada za njih bude spreman".

Povijesno loši odnosi Irana i SAD-a na najnižoj su razini otkad se predsjednik Trump prije godinu dana odlučio povući iz međunarodnog sporazuma potpisanog 2015. o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu te otkako je u studenom 2018. obnovio gospodarske sankcije Iranu.

Napetosti su dodatno porasle prošlih tjedana kada je SAD poslao u Perzijski zaljev nosač zrakoplova Abraham Lincoln i bombardere B-52 opravdavajući taj potez iranskom "prijetnjom".

"Iranci neće nikada pokleknuti pred nasilnicima"

"Današnja situacija nije pogodna za pregovore i naš jedini izbor je otpor", prenijela je državna novinska agencija IRNA Rohanijevu izjavu.

Trump je jučer rekao da Sjedinjene Države nisu pokušavale pokrenuti dijalog s Iranom i optužio je medije lažnih vijesti da su objavili lažnu informaciju.

"Iran će nas nazvati ako i kada bude spreman", napisao je Trump dajući do znanja da Iran treba učiniti prvi korak. "Do tada će se njihovo gospodarstvo urušavati  - to je jako tužno za iranski narod", dodao je predsjednik SAD-a.

Prošli tjedan tri američka dužnosnika rekla su agenciji Reuters da je Trump svojim najvišim savjetnicima rekao da ne želi rat s Iranom.

Kritičari optužuju Trumpa da šalje dvosmislene signale, a sam Iran Trumpovu toplo-hladnu retoriku vidi kao dokaz da predsjednik ne želi rat, ali ga u njega guraju savjetnici jastrebovi kao što je John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost.

"Čim su zaprijetili Iranu, morali su reći da ne žele rat", rekao je Rohani pa poručio: "Iranci neće nikada pokleknuti pred nasilnicima."

Gospodarski rat

Rohani je pobijedio na izborima obećanjem da će olakšati međunarodnu izolaciju Irana, no Trumpova odluka da se povuče iz povijesnog nuklearnog sporazuma donesenog 2015. poruka je Irancima da su imali male ili nikakve koristi iz Rohanijeve politike.

Nacionalna valuta rijal izgubila je 60 posto svoje vrijednosti u 2018. pod prijetnjom obnove američkih sankcija, a koje su zatim i obnovljene, prenosi Hina. Rohani je rekao da zemlji prijeti "gospodarski rat" i da vlada treba više ovlasti da kontrolira gospodarstvo.

Iran je nakon američkih poteza i jednostranog povlačenja objavio da i on odustaje od nekih odredaba nuklearnog sporazuma pa je četverostruko povećao obogaćivanje uranija. Prema sporazumu, Iranu se dopuštala proizvodnja slabo obogaćenog uranija, s ograničenjem od 300 kilograma i dopuštalo da višak šalje izvan države zbog skladištenja ili prodaje.

Europski saveznici SAD-a zabrinuti su takvim iranskim ponašanjem, ali i Trumpovim povlačenjem iz nuklearnog sporazuma. Posebnim mehanizmom Europska unija želi nastaviti poslovati s Iranom kako bi zaobišla američke sankcije koje prijete svim tvrtkama koje bi nastavile uvoziti iransku naftu. Međutim, u praksi u tome nisu uspjele, jer tvrtke otkazuju ulaganja u strahu od američkih sankcija, piše Reuters.