Podijeli članak

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović susreo se u Hrvatskom domu ‘Kralj Tomislav’ u Zenici sa članovima Gradskog odbora HDZ-a BiH Zenica.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Zenica Miroslav Šoko tijekom sastanka govorio je o trenutnom položaju Hrvata, kao i o svim otvorenim pitanjima i problemima s kojima se Hrvati susreću u Zenici.

Pozdravljena je jednoglasna odluka stranaka Hrvatskog narodnog sabora o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore. Odluka se posebno odnosi na sredine gdje je hrvatski narod izložen svojom brojnošću i mogućnosti preglasavanja, kao što je primjer u Zenici. Na sastanku je naglašeno kako se zajedništvom i zajedničkim izlaskom na izbore možda može osigurati Hrvatima Zenice predstavnik u tijelima lokalne samouprave.

Predsjednik Čović je uz podršku u radu članovima GO HDZ BiH Zenica, upoznao nazočne i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH te vođenim razgovorima oko izmjena Izbornog zakona, u okviru legitimnog predstavljanja na svim razinama vlasti u BiH. Posebno je naglašena potreba održavanje izbora u Gradu Mostaru, ali i nužan konačan dogovor oko izmjena Izbornog zakona, koji bi hrvatima osigurao legitiman izbor u Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Razgovarano je i o transformaciji Vlade Federacije BiH.

Na sastanku je razgovarano o nadolazećim lokalnim izborima i pripremama koje je potrebno raditi.
Prije održanog sastanka, predsjednik Čović je posjetio i župu sv. Josipa, gdje je o stanju u župi, razgovarao sa župnikom vlč. Marinom Marićem.