Podijeli članak

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (FZ MIO/PIO) u četvrtak je uputio Vladi Federacije BiH informaciju da su se stekli ekonomski uvjeti da Vlada FBiH može iskoristiti mogućnost, koju joj daje član 81 novog Zakona o PIO, da izvanredno poveća minimalne mirovine.

U skladu s ekonomskim mogućnostima i ograničenjem, postavljenim tim članom Zakona, da to povećanje može biti do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini, FZ MIO/PIO je predložio Vladi da donese odluku da se minimalne mirovine povećaju za 3,2 posto. Tako uvećana minimalna mirovina sada će iznositi 359,2 marke i nju će, kao i dosadašnju minimalnu mirovinu primati oko 186.000 umirovljenika.

Osim tog broja, mirovine će se povećati na novi iznos minimalne mirovine i za još oko 6.800 umirovljenika koji su do sada primali iznos između nove i stare minimalne mirovine, do iznosa nove minimalne mirovine, tako da će povećanjem biti obuhvaćeno oko 193.800 umirovljenika, od ukupno 416.500 koliko ih je sada na isplati, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću FZ MIO/PIO.

 Iz Zavoda podsjećaju da će, sukladno zakonskoj odredbi o obaveznom godišnjem usklađivanju svih mirovina,15.4.,s primjenom od 1.1., biti usklađene sve mirovine, osim maksimalnih, te da se očekuje postotak usklađivanja također preko 3 posto.

To usklađivanje će se primijeniti i na novi iznos minimalne mirovine, tako da će minimalne mirovine u 2019.godini biti više od 370 maraka, što je povećanje u odnosu na 28. veljače prošle godine do kad je primjenjivan stari zakon o PIO-u, za preko 14 posto, navodi se u priopćenju.