Podijeli članak

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini u cilju stabilizacije prihoda i stanja na tržištu duhanskih prerađevina.

Dopunama Zakona specifična trošarina na cigarete u 2019., 2020. i 2021. godini utvrđuje se u iznosu 75,00 KM na 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 cigareta, čime se uvodi moratorij na daljnje povećanje trošarina na cigarete.

Slijedom napravljene projekcije prihoda, u tekućoj (2018. godini) očekuje se povećanje prihoda za 37,3 milijuna KM, u 2019. za 39,4 milijuna KM, a u 2020. godini za 41,6 milijuna KM.

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje dužan je do 31. ožujka 2021. godine analizirati efekte moratorija na povećanje specifične trošarine na cigarete.

Razlozi za donošenje predloženoga zakona su fiskalnog i ekonomskog karaktera, u smislu stabilizacije naplate prihoda od trošarina na duhanske prerađevine, stabilizacije tržišta cigareta u BiH i sprečavanja daljnjeg podrivanja ekonomskog prostora u BiH.

Dosadašnje izmjene Zakona o trošarinama u sferi oporezivanja duhanskih prerađevina su imale za cilj provođenje procesa harmonizacije trošarinske politike sa standardima EU i osiguranja dodatnih prihoda koji su trebali neutralizirati gubitke od carina u vrijeme petogodišnje primjene trgovinskog dijela SSP-a i gubitke prihoda nastale zbog globalne ekonomske krize.

Kontinuirani rast trošarinskog opterećenja doveo je do eksplozije naplaćenih prihoda od trošarina, ali i do brzog rasta maloprodajnih cijena, koji je očekivano destimulirao regularnu potrošnju cigareta i ojačao crno tržište, a istodobno nije smanjen broj pušača.

Kako je navedeno u priopćenju, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj zakonskoj proceduri.