Podijeli članak

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije je sucu za prethodni postupak Županijskog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje pritvora za Jerku Ivankovića Lijanovića (46) iz Širokog Brijega, Suada Čamdžića (42) iz Kladnja, Edina Ajanovića (43) iz Čelića i Merseda Šerifovića (43) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su u udruzi koje je organizirao Lijanović počinili kazneno djelo-udruživanje radi činjenja kaznenih jela u sticaju s produženim kaznenim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja. 

Postoji osnovana sumnja da je Jerko Ivanković Lijanović, kada je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlaštenja, postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i druge njemu odane osobe iz strukture Narodne stranke radom za boljitak. 

Kako se navodi u priopćenju Tužiteljstva TŽ, udruženje je organizirano kako bi uvjetovali poljoprivrednike u Tuzlanskoj županiji i Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici poticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih poticaja u gotovini, kao i da im sugeriraju načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi. 

Radi se isplatama poticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinanciranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području. 

U ovom periodu su, uvjetovanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih poticaja u gotovini, sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 760.000 KM, te su također pokušavali uvjetovati poljoprivrednike i za veći iznos novca na što pojedinci nisu pristajali. 

U naredbi o provođenju istrage je navedeno da je Jerko Ivanković Lijanović, kao organizator udruge i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, a s te pozicije zadužen i za potpisivanje svih rješenja o isplatama poticaja, sudjelavo u svim radnjama uvjetovanja poljoprivrednika, dok su Čamdžić, Ajanović i Šerifović sudjelovali u pojedinim radnjama za koje su osumnjičeni. 

Dosadašnjim dijelom istrage je utvrđena osnovana sumnja da je udruga uvjetovanjem poljoprivrednika realizirala isplate polovine uplaćenih poticaja u sedam slučajeva, dok su četiri puta pokušali uvjetovati poljoprivrednike. 

U većini situacija, kada su poljoprivrednici isplaćivali udruženju polovinu novca u gotovini, je to realizirano za svaki pojedinačni javni poziv za dodjelu poticaja u 2011., 2012. i 2013. godini, dakle isti poljoprivrednici su polovinu poticaja isplaćivali po dva ili tri puta, za svaki odobreni poticaj u danim godinama. 

Radi se o poljoprivrednim proizvođačima na području Gradačca, Kalesije, Gračanice, Visokog i Kaknja. 

Protiv A.P iz Odžaka Tužiteljstvo TŽ je donijelo naredbu o provođenju istrage i osumnjičen je za jedan pokušaj uslovljavanja poljoprivrednika, te je nakon ispitivanja pušten na slobodu jer nisu postojali zakonski razlozi za predlaganje pritvora. 

Podsjećanja radi, Županijsko tužiteljstvo TŽ je u suradnji i stalnoj koordinaciji s pripadnicima Federalne uprave policije, sa kojima je prethodnu godinu vodilo istragu u ovom predmetu, izvršilo pretrese na većem broju lokacija, kada su osumnjičeni i lišeni slobode. 

Po nalogu glavnog županijskog tužitelja je formiran istražni tim u Tužiteljstvu koji kontinuirano surađuje s istražiteljima FUP-a. 

Osumnjičeni su jučer predani u nadležnost Tužiteljstva, donesena je naredba o provođenju i istrage i ispitani su u prostorijama Tužiteljstva. Istraga u ovom predmetu će biti intenzivna i u narednom periodu, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva TŽ.