Podijeli članak

Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu podiglo je optužnicu protiv trojice Iračana za koje se sumnja da su pripremali islamistički teroristički napad u Njemačkoj.

Suđenje će se odvijati pred Višim zemaljskim sudom u Hamburgu, objavilo je u srijedu Glavno tužiteljstvo u Karlsruheu.

Muškarci su uhićeni krajem siječnja u Schleswig-Holsteinu u okrugu Dithmarschen i od tada su u pritvoru.

Dvojica mlađih, za koje se pretpostavlja da imaju 23 godine, priznali su da su napad planirali od kraja studenog 2018. godine. Prema istražiteljima, oni su već “eksperimentirali” s crnim prahom iz pirotehničkih materijala.

“Šahin F. (23) i Hers F. (23), osumnjičeni su da su u svrhu počinjenja terorističkog napada s islamističkom pozadinom nabavljali eksplozivni materijal te su se na internetu informirali o gradnji eksplozivne naprave”, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo.

Htjeli su nabaviti vatreno oružje za trećeg optuženika, 36-godišnjeg Raufa S. Ponuđeni model bio im je preskup.

Pokušali su nabaviti i deset kilograma eksploziva TNT i vozilo. Očito su pripremali napad auto-bombom. Pripremajući se, jedan od njih se upisao čak i u autoškolu, navodi Glavno tužiteljstvo.

Njemačkim istražiteljima su pomogli i britanski kolege koji su proslijedili informacije o pokušaju osumnjičenih da dođu do dijelova za gradnju eksplozivne naprave u Velikoj Britaniji, prenosi Fenix.

Spiegel Online je već ranije pisao da je riječ o izbjeglicama koji su tijekom migrantskog vala 2015./2016. stigli u Njemačku.

Nije objavljeno gdje su točno planirali izvesti napad.