Podijeli članak

Američki istraživači smatraju da su na tragu jednostavnog rješenja velikog problema. Naime, presjek kretanja minimalne plaće i broja samoubojstava pokazuje da savezne države koje povećavaju minimalnu plaću registriraju smanjenje broja samoubojstava, prenosi Washington Post.

Povećavanje minimalne plaće i spuštanje poreza za osjetljive kategorije za svega 10 posto može spriječiti i do 1.230 samoubojstava godišnje, zaključak je istraživačkog rada objavljenog na ime Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja.

Spuštanje poreza, odnosno subvencioniranje dijela poreza za siromašne obitelji s djecom, pored povećanja minimalne plaće, značajno utječe na životne prospekte najugroženijih Amerikanaca.

Kako se navodi, ta dva faktora pomažu manje obrazovanim i malo plaćenim radnicima koji spadaju u rizičnu grupu osoba kada je u pitanju oduzimanje vlastitog života uslijed neimaštine.

Analiza kretanja minimalnih plata obuhvatila je period od 1999. do 2015. godine,a proveli su ih, među ostalima, ekonomisti sa Sveučilišta u Kaliforniji (Berkeley) Anna Godoey i Michael Reich i stručnjaci za javno zdravstvo William Dow i Christopher Lowenstein.

Smrt očaja ili "Deaths of despair", termin je koji su kreirali ekonomisti Anne Case i Angus Deaton sa Sveučilišta u Princetonu, a odnosi se na smrtne slučajeve, često samoubojstva sredovječnih muškaraca. 

Kako bi se evaluirao odnos promjene minimalca i broja samoubojstava, stručnjaci s Berkeleya su identificirali savezne države koje su podigne minimalce od 1999. do 2015. godine, kao i one države koje to nisu učinile.

Pokazalo se da broj smrt uslijed predoziranja drogom ne varira vezano za trenutak podizanja minimalca. S druge strane, broj smrtnih slučajeva koji nemaju veze s drogom drastično je promijenjen nakon implementacije odluke o povećanju minimalnih plata, prenosi Klix.ba.

Povećanje subvencija na porez od 10 posto smanjio je broj samoubojstava (nevezanih za ovisnost i droge) za 5,5 posto. Povećanje minimalca za 10 posto smanjio je broj samoubojstava (nevezanih za ovisnost i droge) za 3,6 posto.

"Kada se implementiraju spomenute politike, broj samoubojstava brzo pada", zaključak je istraživača.

Također, povećanje minimalca odmah utječe na pad broja samoubojstava, dok subvencije poreza rezultate donose sa zakašnjenjem tek sljedeće godine s obzirom na to da poreznoj politici treba više vremena za efekt na terenu.

Efekt najviše ima utjecaja na mlade muškarce, s obzirom na to da oni najčešće rade slabo plaćene poslove.